2013. január 11., péntek

Önkéntesség 1.
Közel áll hozzám az önkéntes munka, évek óta folyamatosan önkénteskedem (bár mostanában csökkenő óraszámban), és a munkáimból kifolyólag sok-sok lehetőséget biztosítottam már főként fiataloknak is az önkénteskedésre. Főleg diákok és munkanélküli felnőttek azok, akik leginkább érdeklődnek az effajta "hobbi" iránt.

E-mailen többen is kérdeztétek, hogy hogyan is van ez, úgyhogy leírom a tapasztalataimat ezzel kapcsolatosan. Mivel eléggé nagy terület, és nem szeretnék egy regényt írni egyszerre, így feldarabolom és három részletben teszem közzé.

Ha elindul a fejedben, hogy talán jó lenne önkénteskedni, akkor fontos tudnod, hogy az önkéntesség miért is jó? Ezt azért tartom fontosnak, mert ha ezekkel tisztában vagy, akkor másként állsz már a munka kereséséhez is. Ha már az elején átlátod, hogy mennyi pluszt ad ez a munka a saját fejlődésedhez, akkor könnyebb lesz átvészelni a nehezebb szakaszokat is (mert minden munkában vannak ilyen részek).

Miért is jó?
 • Veled hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedhetsz meg, új kapcsolatokat alakíthatsz, amivel erősíted a kapcsolati tőkédet. A kapcsolati tőke nagyon sokat számít az életedben, érdemes odafigyelni rá!
 • Formálhatod személyiségedet, mert kiderül a munkavégzés közben, hogy jó vagy e az adott területen, vagy nem! Például, ha úgy érzed, hogy nagyon szereted a gyerekeket és hivatásodnak is szívesen választanál ilyen területet, aztán elmész önkénteskedni, mondjuk egy nyári napközis táborba, és ott jössz rá, hogy húúú, ez mégsem annyira tutimunka. És akkor jobb itt rájönni, mint esetleg a fősuli elvégzése után.
 • Elméleti tudást és szakmai tapasztalatokat szerezhetsz, ami jól jöhet a jövőbeli munkáidhoz. Olyan kulisszatitkokba tekinthetsz be a munka alatt, amire egyébként nem lenne lehetőséged. Például egy rendezvényszervezésnél megtapasztalod, hogy milyen a csapatmunka, és hogy a szervezőknek mennyi mindenre oda kell figyelni a program sikere érdekében. Ráadásul vannak olyan fogadószervezetek is, akik plusz képzést adnak az önkénteseknek a feladatuk ellátásához (a lenti linken egy ilyen lehetőséget ajánlok).
 • Véd az unalom ellen, mert a szabadidő eltöltésének egyik leghasznosabb módja. Ha hozzászoktatod magad, egyszerűen igényed lesz rá, hogy menj és tedd a dolgodat, mintha a hobbid lenne. Például a rendszeres adománygyűjtés és gyereknapon, vagy mikulás-karácsony környékén azok kiosztása nagyon izgalmas és igazán örömteli tevékenység. Látni a boldog gyerekarcokat :) Na ilyenkor aztán lehet igazi jó arcfotókat készíteni.
 • Belső erőt ad az, hogy anyagi érdek nélkül segíthetsz másoknak. Egyrészt magad előtt is, mert ez a munka, a jótékonykodás egyik formája is lehetne (szerintem annak számít), így jó érzéssel tölt el, hogy így végzed. Formálod vele az énképedet, főleg, ha tudatosan építed magadban ezt, és meg-meg dicséred magadat érte. Mert ez nagy értéket jelent számodra! Másrészt mások előtt is, mert aki tudja rólad, hogy a szabadidődet mire fordítod, az előtt nő a tekintélyed, hogy nem is gondolta volna. Bár vannak, akik „hülyének” néznek, mert „pénz nélkül dolgozni? Na, ez gáz!” mondják. De ez az Ő véleményük. Aki így gondolja, az ne csinálja, mert nem fog jót tenni vele magának. És fontos a jó érzés: NAGYON! Magad miatt.
 • Álláskeresésnél, elhelyezkedéseknél külön figyelmet kap az önkéntes munka. Például most a héten szociális esetmenedzserek foglalkoztatásával kapcsolatosan több szakmai önéletrajzot is átolvastam, személyes beszéléseket hallgattam végig, és a döntéshozók figyelmét külön felhívtam az önkéntes munkára. A 12 jelentkezőből 5-nek volt önkéntes tapasztalata, és akik megkapták az állást (2 fő) nekik is volt több szervezetnél is. Örültem, hogy ez döntő szemponttá vált a kiválasztásnál.
Az első poszt végén gyorsan közzéteszek egy linket, mert 2013. január 15-e a jelentkezési határidő egy jó önkéntes programhoz való csatlakozásra (Budapesten), ha esetleg érdekel valakit : Mobilitás

3 megjegyzés:

 1. Szuper post! Köszönöm, köszönöm! :) Alig várom a többi részt! :)

  VálaszTörlés
 2. Jó poszt :) Anita

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó post, én is köszönöm, és már jelentkeztem is a végén említett önkéntes programra :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...