2013. január 22., kedd

Önkéntesség 2.


Az első rész után, ha kedvet kaptál a témához, hasznosak lehetnek ezek az infók is.

Önkénteseket leginkább a nonprofit szektor alkalmaz (egyesületek, alapítványok, egyházak), ritkábban állami intézmények és még ritkábban a profitorientált cégek. Őket hívjuk fogadó szervezetnek. Már a 2011. évet az EU Tanácsa az Önkéntesek évének mondta ki, úgyhogy akkor elindult a versenyszféra is egy kissé efelé, de nem lett igazán tartós náluk.

A legnépszerűbb önkéntesi területek: környezetvédelem, szociális és egészségügyi, adománygyűjtés és elosztás, programszervezés-lebonyolítás,  adminisztráció,  számítástechnikai terület, honlapfrissítés, szerkesztések, kézművesség, művészetek, táboroztatások, kampányok, reklám, sportversenyek, mezőgazdaság …


Ha már eldöntötted, hogy önkénteskedsz, vedd figyelembe magadban a következőket:

  • Melyik a legmegfelelőbb terület, ami valóban érdekel, amit tényleg szívesen csinálsz? Olyan területet válassz, ami tényleg érdekel, ami örömöt ad, ami jó érzéssel tölt el, amiről úgy tudsz beszélni másoknak, hogy a mondataid is energiát adnak még a hallgatóidnak is, ha mesélsz róla, mert a magad belső motivációjától végzed. Senki nem erőlteti. Persze próbálkozni kell az elején, de az a jó benne, hogy kiszállhatsz, ha nem a megfelelő az a terület és kereshetsz mást. Folyamatosabb munkát, esetleg szerződésest csak az élvezetes munkában vállalj, amit már előtte kipróbáltál.
  • Mit tudsz beilleszteni a napi vagy heti teendőid, időbeosztásod közé? Rövidtávra tervezel, időszakosan vagy több hétig tartó munkát is bevállalnál? (Az Önkéntes Szolgálat több hetes munkát is tud biztosítani – szünidőben tuti jó elfoglaltság). 
  • Vedd figyelembe, hogy mennyire van messze a munka a lakóhelyedtől, számold ki a munkába járási időt, és mérlegeld, hogy bepasszol e a napi / heti rendedbe.
  • Itthon, vagy inkább külföldön akarsz munkát vállalni? A külföldi önkénteskedéshez az Eurodesk-et ajánlom olyanoknak, akik érettségi vagy diploma után vannak közvetlenül, és még nem igazán tudják, hogy merre is induljanak. Néhány hónapos külföldi lét igazán nagy önállóságra szoktathatja a fiatalokat, a nyelvgyakorlásról nem is beszélek.
Hogyan kezdj hozzá:

  1. Egy EU-s támogatásból minden megyében kialakításra kerültek és aktívan működnek az Önkéntes Centrumok, amelyek az egész megye fogadószervezeti adatbázisával rendelkeznek, és minden fontos információt megadnak, amire szükség van a munkához. Először velük vedd fel a kapcsolatot, és tudj meg mindent. Van e olyan területen önkénteseket foglalkoztató fogadószervezet, ami Téged érdekel? ha igen, milyen messze van Tőled?
  2. Ha meg van a kiszemelt szervezet, vedd fel velük a kapcsolatot (telefonon vagy e-mail-en), de lehet hogy ebben is segít az Önkéntes Centrum és összehoz titeket.
  3. Mindenképpen személyesen győződj meg a fogadószervezet működéséről. Csekkold le őket: hogyan és hol működnek, konkrétan mi lesz a munkavégzésednek a helye, milyen eszközökkel fogsz majd dolgozni, és kik között. Ezt jó, ha látod is, mert ha ismeretlenül mész (nem ajánlotta ismerősöd a választott szervezetet), akkor érhetnek meglepetések is a munkakörülményekkel kapcsolatosan.
  4. Tudd meg, hogy szóbeli megegyezéssel végzed majd a munkát vagy kötnek veled Önkéntes Szerződést , ha igen milyen feltételekkel? Kapsz e juttatásokat a munkádhoz (étkezési, munkábajárási támogatás stb.)?
  5. Ha minden OK, akkor kezdheted! Mint munkavállalót véd az Önkéntestörvény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...