2013. február 12., kedd

Költségkímélő Valentin-nap

Nem kell túlbonyolítani az ünnepléseket. Egyszerű és jópofa ötletekkel előállni mindig sokkal eredetibb és aranyosabb az örömszerzés, mint ajándékokat halmozni. Legalábbis nálunk ez bevált hosszútávon. Ritkán ajándékozunk, inkább meglepünk. Persze ez oda-vissza kell, hogy működjön, de együtt jól ki lehet alakítani, aztán már csak a kreativitáson múlik az igazi meglepi :) 
Próbáld ki mondjuk ezek közül valamelyiket. Biztosan sikered lesz és jót mosolyogtok majd az adott pillanatban. 

2013. február 11., hétfő

Vedd észre a jeleket!

Céljaim között szerepel a hobbifotózás, mert szeretem csinálni. Kamasz korom óta mindenhol Én vagyok a "fotósemberke", de mindig csak úgy fotózok, hogy automatára állítottam a gépet és tessék!
Tudom magamról, hogy van érzékem a különleges pillanatok megörökítéséhez, a nem szokványos szögekből való felvételek készítéséhez. Mivel ez a terület gyerekkorom óta érdekel, és ez a mai napig megmaradt, ezért úgy döntöttem, hogy az egyik kedvenc tevékenységemmé fejlesztem. Persze csak a magam örömére. 
A személyiségfejlesztő blogomban utaltam is a fotós céljaimra, és részletesen leírtam a középtávú terveimet hozzá. Most mégis inkább arról írok, hogy milyen apró részleteket terel elém az élet a leírt céljaim megvalósításához. 

A történet:
Fotós blogokat böngészek már jó ideje, de még nem találtam meg azt, ami technikailag is adna infókat az Én szintemhez. Mindegyik tele van csodás fotókkal, de az hiányzik, ami nekem kell. 
Új munkatársam (aki Tiszavasváriból jár ki dolgozni minden nap) fényképeket mutatott a gyerekeiről a telefonján, és újságolta, hogy a 16 éves lánya fotós akar lenni. Most egy fotószakkör tagja és nagyon jókat tanulnak.
HÚÚÚÚ! Erre felfigyeltem! Ezek azok a jelek, amiket észre kell venni az életben a céljaink megvalósításához. 
Rögtön ráharaptam. Milyen szakkör? Miket csinálnak? Ki tartja? (név, elérhetőség) Online képzést tervez indítani? Jelentkeznék! A kislányoddal felvenném a kapcsolatot, Facebook?

Elindítottam valamit, amiből akár lehet egy kis fejlődés is. Éppen annyi, amennyire nekem szükségem van. Aztán majd meglátjuk mi lesz belőle!

Ezt most csak azért írtam le, hogy kihangsúlyozzam azt, hogy ha meg vannak a céljaid (leírva), rendszeresen koncentrálsz rájuk, szem előtt van az álomtablód vagy vágytérképed, akkor lépten-nyomon eléd keveredik valami, ami a céljaid elérését segíti. A gondolataid, a vágyaidhoz kapcsolódó érzelmekre alapozva teszik a dolgukat, mozgatják az Univerzum energiáit, csak észre kell venned a küldött jeleket. Ezek azok az apró történések, amiket meg kell látni, amikre fel kell figyelni, és amire reagálni kell. 
Ki nem hagynám semmiképp a  jelekre való figyelést :)

2013. február 10., vasárnap

AVON-akció!

A januári AVON katalógusból óriási akcióval lehetett termékeket rendelni, úgyhogy bespájzoltam tavaszra-nyárra rendesen.
A shea vajas kézápolót, sarok és könyökápolót nagyon szeretem. A kézápoló még a Párom kezét is rendben tartja, pedig neki elég rendesen igénybe van véve a keze az állattartástól, a téli tüzelőről való gondoskodástól stb. Nem szeretem, ha reszelős kézzel simogat, úgyhogy meg kellett találnom a neki való kézápolót, és ez a shea vajas.
Hidratáló és pórustisztító arcmaszk, folyékony púder, szemhéjalapozó (amit most használok majd először), lábfrissítőspray a nyári időszakra, egy lila szemceruza és egy tubus narancsbőr elleni krém. 
A legtöbbje bevált termék, régóta használom és szeretem őket, így igyekszem kihasználni az ilyen akciókat és nem várom meg, hogy kiürüljenek a tubusok.


2013. február 9., szombat

Parasztkaja

A pénteki poszthoz kapcsolódóan nálunk ez volt most a hétvégi reggeli: 

sült szalonna-tükörtojással egybe megsütve

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető reggeli és télen a mama savanyúságával, vagy friss salátával isteni. 
A tükörtojást a Párom és Ádám leginkább sülve szereti  így néhány perc sütés után egyszerre megfordítom az egészet, és megsütöm a másik oldalát is.
Én a hagymás változatot kedvelem, és tumkolósan szeretem a tojást, így a magamét külön készítem, nem fordítom meg, hanem lassan néhány perc alatt (fedővel lefedve) sütöm meg.
Megint megemlítem a vidék fontosságát, mert az alapanyagoknál fontos, hogy ismerjük az eredetét annak, amit beviszünk a szervezetünkbe. Sváb-szalonna, amit egy ismerősünk húsfeldolgozójából szerzünk be, és nagyon jó minőségű (csak onnan veszünk húsárút). A tojás a mama kukoricával és búzával etetett, udvaron kapirgáló tyúkjaitól, a sonkahagyma pedig a kertből ősszel betakarított zöldségekből való.


2013. február 8., péntek

Könnyű vagy nehéz napindítás

Igazán sokoldalú a négytagú családom, mert ahányan vagyunk, annyiféle stílusú kajázást szeretünk.
Van ugye az ember, a családfő, aki a jó nagy parasztéletvitelt folytatja. A kolbász-sonka-szalonna, jó sok puha fehér kenyérrel, sajttal, télen almával, nyáron paradicsommal paprikával neki nem csak napindító, hanem a desszertet is jelenti, ha a reggelijéből kimarad. Bármilyen, nem a fogára való kaja után ez következik. Ha pedig egy napjából kimarad, akkor este 9-10 körül még gyakran próbál egy-egy "katonára" meginvitálni a konyhaasztalhoz, vagyis: nem telhet el nap enélkül. De ahhoz a munkához, amit Ő csinál szükség is van az energiabombára. 
Aztán van ugye az asszony (ez vagyok Én), aki igyekszik megtenni mindent azért, hogy a családtagok a kedvenceikkel azért találkozgassanak, úgyhogy komoly főzési tervezéseket igényel részemről, hogy mindenki kedvébe járjak. De működik. 
Kísérletezgetős típus vagyok, szeretek új dolgokat kipróbálni, úgyhogy a tradicionális ételek mellett már 25 évvel ezelőtt megkezdtem a nem megszokott ételek bevezetését. A gyerekek hozzá is szoktak rendesen, és ritkán lakna jól a Páromnak készített húsos-szaftos ételekből.
Ádám 2 éve elkezdte a testépítést, úgyhogy fehérjét eszik fehérjével. Igényli a sovány túrót, a 10%-os tejfölt, a cukormentes joghurtot, és a sok-sok halat-csirkemellel salátával.
Lea a féléves kapcsolatában elkezdett a vegaság felé haladni, mert a barátja vegetáriánus. Egyébként müzlimániás.
De a hétvégi reggelire készített fullos omlett, vagy a sonkás tojás, vagy a pirítós szendvicsek mindeninek bejönnek. Még Lea sem lett annyira vega, hogy ne enne belőle (már amikor itthon van).

Reggelitippek, kinek mi esik jól a napindításhoz?
A hagyományos fokhagymás pirítósokat fokozni is lehet.
Fizikai munkát végzőknek ezek a napindító bombák. Szükségük van rá!
Az egyik legkreatívabb finomság. Lehet alkotni ezerrel :)
Nem csak a gyerekek kedvencei. Egy vidám napindító lehet, ha ilyenek vannak a tányéron.
Az egyik kedvencem, tízóraira imádom.
...és az örök gyümölcsmánia: turmix, saláta, palacsinta - Nyamiii!
Nálam mindegyik verzió bejön :) Leginkább az utolsókkal tudok igazán jóllakni.

Nálatok mi a kedvenc napindító?


2013. február 7., csütörtök

Irénke néni gombócai

Újra egy izgalmas nap van mögöttem, és mindjárt éjfél, de ezt még le kell írnom.

Ezerrel folyik az új munka, holnap projektnyitó rendezvény 120 fő részére, állófogadással, előadással, sajtótájékoztatóval és még a megyei Kölcsy-TV is itt lesz, szóval van szervezési feladatom bőven, de ez is a projektmenedzser munkája. 

Azért a munka mellett semmiképpen nem hagyom ki a szívmelengető kis félórámat, amit megint csak elém hozott az élet, vagy a jó gondolataim sokasága újabb jó dolgokat terel az utamba?

Elmesélem. 
A takarítónk reggel szólt, hogy ma szabin lesz, mert az óvodás kislánya az oviscsoportjukkal a nagymamához megy gombócevésre. Fél 11-re készen kell lenni a sok-sok frissen készített gombócnak, és ő segít a mamának az elkészítésben. 
Nekem sem kellett más, bekérezkedtem :) Úgy szerveztem a munkát, hogy egy fél órára el tudjak menni fotózni és egy kicsit töltődni a gyerekek között. Ráadásul volt kolléganőimmel mindig szívesen találkozok munka közben is, mert nagyon jó fejek.
Egyébként az egyik igazán jó dolog itt a faluban, hogy az időseket mindig bevonják a helyi intézmények a nevelésbe. Az oviscsoportok például rendszeresen látogatják a nagyszülőket, akik megmutathatnak sok-sok régi dolgot a gyerekeknek. A veteményezéstől a betakarításig, lekvárfőzések, állatsimogatások, régi eszközök használata, hagyományos ételkészítések stb. Fotók készülnek minden látogatáskor és évente egyszer (általában anyák napján, amire a nagyszülőket is meghívják) levetítik a fotókat az egész óvodásnak, szüleiknek és nagyszülőknek. Itt mindenki örülhet: a gyerek azért, mert büszke rá, hogy az ő mamája, papája ott van a kivetített fotón, és felidézve az élményt erősödik benne a tisztelet a nagyszülők iránt. Aztán jó a szülőnek, aki ugye a két generáció között van, mert örömteli érzés aktívnak látni a szüleit és megélni, hogy a gyerekei részesülhetnek a nagyszülők közösségi életéből.
És itt vannak a nagyszülők! Akik szinte alig mozdulnak már ki a faluból. Akik közül sokan már feleslegesnek érzi magát, mert egyre megfáradtabb, egyre öregebb, egyre kevesebb haszna van. 

Jajjj! Pedig mennyire nem így van!

Azt az értéket, amit az idős generáció hordoz, senki mástól nem kapjuk meg sem mi, középkorúak, sem a fiatalok és pláne nem a gyerekek. A szeretet, a kedvességet, a valódi odafigyelést, a türelmet, az egyszerűséget, a hálálkodást, a gondoskodást, a törődést... ezernyi olyan tulajdonság, amit Én is érzek, hogy sokszor felületesen kezelünk, mert rohanunk és alig van időnk ezekre az igazi belső értékekre.

Micsoda élmény az nekik, hogy vendégül láthatják kis unokájuk csoportját, és újra hasznosnak érezhetik magukat! Hogy nem merül teljes feledésbe régi életük apró történései, hanem még kíváncsiak rá a gyerekek is! Valamit mégis át tudnak adni a jövőnek.

Hálás vagyok, hogy olyan falu az Én falum, ahol erre odafigyel mindenki, ahol ezt értékként kezelik és ahol lehetőséget adnak már az óvodásoknak is, hogy a gyökereiket soha ne felejtsék el.

És akkor mi is történt:
Irénke néni már hajnalban kelt, hogy időben megfőzze a krumplit, kihűlve át tudja passzírozni, majd meggyúrni a gombóctésztát, megtölteni, összegombócozni, grízdarát készíteni, beleforgatni, és tálakba rakni a 300 db kakaós és szilvás gombócot. 
10 órára mindennel elkészült, a fedett teraszrészen a család összes asztalát összeszedte, és elkészítette a helyet a közel 30 gyereknek (persze a takarítónk segített neki).

Aztán jöttek a gyerekek és...

Csak meg akarták fogni a "csillogó körömlakkos" kezemet :)
Hosszú, nagyon aktív és tartalmas nap volt! Sok ilyenben van mostanában részem. És ez nagyon jó!

2013. február 6., szerda

Valentin-Napi körömdekor

Februári körömdekoráció nem is szólhat másról, mint a szerelmes szívecskékről. Ha ügyes kezű vagy, magadtól is megfestheted, de kivághatod a szívet egy ragasztható lapra és pici sablonként használhatod. 
Én etikett papírral próbálkoztam már, ami papírírószerben kapható (A/4-es méretben 30 Ft, és nagyon sokáig lehet használni.) A teljesen megszáradt, kopogós körömre ráragasztható és nem sérti fel az alatta lévő lakkréteget, amikor felszeded a minta száradása után.

Egy kis ötletbörze a Pinterestről :)


2013. február 5., kedd

Gyömbértea ízesítve

Hétvégén a család részére készítettem egy jókora adag gyömbérteát, de a vége az lett, hogy Én ittam meg az egészet. Pedig igazán finom fűszerekkel ízesítettem (fahéj, vanília, szegfűbors, citromkarikák) és leszűrés, kicsit hűlés után még igazi nyírségi akácméz is került bele.
De a család, ami most a Páromat és Ádámot jelentette, mert Lea, valahol Bécsben bulizott, ünnepelte a 21. szülinapját (1992. 02. 05. - az igazi időpontja ma van: BOLDOG SZÜLINAPOT Lencsike! :), szóval már annyira nem jött be a fiúknak a korábbi ízesítetlen gyömbértea, hogy a finom változatát már meg sem akarták kóstolni. 
Pedig tényleg finom lett. Sokkal finomabb mint üresen. Azt hiszem rászokom erre az ízesített verzióra!


2013. február 4., hétfő

Gyöngykollekció 4.

Ezeket a karkötőket már azután készítettem, amikor kiderült, hogy a rendszeresen viselt karkötők fémkapcsaitól szépen kifoltosodott a csuklóm (fémallergia, a foltok baromira tudnak viszketni). Innentől már gumidamilra fűzök minden karkötőt, és a gyűrű is jobban használhatók erre fűzve, mert a horgászdamil egy idő után megkeményedik. Így a gyűrűkarikák túl merevek lesznek és kényelmetlenek. A gumidamilosak pedig gyorsabban levehető-feltehető, mert a kézmosásoknál legtöbbször lehúzom őket, aztán vissza. Az Én  kis szertartásom.

Itt nem külön-külön fűztem a karötőgyűrűket, hanem egyszerre lemértem 6 X 18 cm-nyi damilt, plusz az összekötéshez 6-6 cm (120 cm). Az egyik végét rögzítettem és minden 18 cm-es sort összekötöttem ugyanarra a pontra. A fűzés közben pedig összetekergettem őket, így most egyben van ez a karkötő, nem tudom szétszedni.

A gyűrűkarikáimat gyakran kiegészítem az egyik borostyánköves ezüstgyűrűmmel. Jól mutatnak együtt.

Ezzel a módszerrel készítettem egy másikat is,. A gyöngyök kiválasztásánál figyelembe vettem a  meglévő körömlakkjaim színéhez, mert azokat legtöbbször úgy veszi az ember, hogy a ruhatárához passzoljon. Így együtt jól mutatnak a kezemen :)


2013. február 3., vasárnap

Diós-mákos kiflik

Már a látványa is finom :)
Egy másik kedvenc finomságot készítettem ma, amit amellett, hogy nagyon finom azért is szeretek, mert le lehet fagyasztani a tésztát is és a tölteléket is, így csak az összeállítással kell foglalkozni. 
Ma a frissen készítettem mindkettőt, mert volt rá időm, de egy része megy a fagyóba, és a következő alkalommal már fele időre lesz szükség.
(3 adagot csináltam a lenti tésztából, egy adag mákos, egy adag diós - összesen 32 kifli, és 1 adag a fagyóba, zsúfoltabb napokra.)

Hozzávalók a tésztához
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg margarin (RÁMA)
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő (néha szárított élesztőt használok, az is jó, csak legyen feloldva rendesen)
  • 0,6 dl tej
  • pici só
Hozzávalók a töltelékekhez (mákos vagy diós)
  • 25 dkg mák
  • 10 dkg kristálycukor (barnacukrot használok, de a sima is jó)
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • mazsola, reszelt citromhéj
 
  • 25 dkg dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tej
  • mazsola, fahéj, vanília (Dr. Oetker aromát használok), reszelt narancshéj
Elészítés
A tésztánál össze kell morzsolni a lisztet a margarinnal, a  porcukorral, sóval, aztán jöhet a tojássárgája és a tejben felfuttatott élesztő (a futtatás előtt a tejbe egy pici cukrot ne felejts feloldani, mert különben soha nem fut fel). Jól össze kell gyúrni, és egy órát pihentetni a hűtőben úgy, hogy ne száradjon ki. Én egyszerű neylon zacskóba teszem bele. Majd ha kivesszük, egy nagy hengert kell formálni és elkezdeni felezgetni. Előbb 2 részre, majd azt is ketté, megint ketté ... és így tovább. 16 részig kell osztódni, ennyi kifli lesz ebből a hozzávaló mennyiségből, és az egyik töltelékadagból. 
Amíg pihen a tészta, jöhet a töltelék. Felforraljuk a tejet és a cukrot, majd mikor már egy picit hűl a mézet (ha mákosat készítünk), és beleszórjuk az összes többi hozzávalót. A mazsolát egy kis rumaromás vízbe szoktam beáztatni. Jó puha lesz és finomabb az íze. Most a becukrosodott virágmézemet használtam (2. kép), mert erre az is jó. Legalább elfogy. Masszív töltelékre számíts.

És jöhet az összeállítás
A tésztadarabokat egyenként kilapítom a tenyeremmel, nyújtófával még vékonyítok rajta egy kicsit (2-3 mm-es legyen), belelapítok egy kanál tölteléket, ráhajtom a tésztát, lenyomkodom az oldalát, feltekerem és kiflire formálom. A tekerésnél az illesztés a kifli aljára essen, úgy nem nyílik ki. 
Nem kell figyelni arra, ha nem szabályos kör a kinyújtott lapocska, vagy kicsit eldeformált lesz a kifli. A lényeg, hogy finom lesz. De nagyon!
Rárakom a kis drágákat sütőpapíros tepsire, megkenem a tetejüket először tojásfehérjével, beteszem a hűtőbe 10 percre (úgy tepsistől), aztán megkenem tojássárgával, hogy szép fénylősárgák legyenek, megszurkálom a tetejüket fogpiszkálóval 2-3 helyen, aztán sütés. Előmelegített 160 fokos sütőben aranysárgára, ami kb. 15-20 perc. Én 15 percre állítom a sütőt, aztán figyelgetem mikor lesz nekem tetsző színű. Ez sütőtől függ, hogy még hány perc.
Frissen, ehető melegen nagyon tuti, de 2 nap múlva is finom. Teával, tejjel imádni való.

Bár Lea egyszer a lefagyasztott verzióból készült kifliket vitt vissza magával az albérletbe, és azt mondta, hogy másnap nagyon kemény lett, még a mikrózás sem segített rajta. Itthon ezt nem tudtam még ellenőrizni, mert gyorsan elfogy, és semmi különbség nem volt közte. De majd megfigyelem legközelebb.

És még egy tipp. Ennél sütinél elég sok tojásfehérje megmarad. Én azokat összegyűjtöm egy műanyag pohárba, és szintén lefagyasztom. Kókuszos, diós habcsóknak tökéletes.

Jó hétvégi sütkérezést!

2013. február 2., szombat

A vizsgák vége

Debreceni Egyetem
Igazán jó volt a tegnap este. 
Ádám hazajött és közölte, hogy sikerült az utolsó vizsgája is. Befejezte mindet, ez a félév teljesítve. 
Kezdődik az utolsó félév: egy tantárggyal, szakdolgozat, nyelvtanulás-nyelvvizsga, államvizsga és kész. 

Leának is ötös lett a mostani vizsgája, de még van egy a jövő héten, aztán neki is kész ez a félév. De még van 3 féléve.

Egyébként Lea felháborodva mesélte (telefonon, mert már Pesten van), hogy a mostani írásbeli vizsgán a 8 feladatból csak négyre válaszolt, de azokra jó sokat írt. Négyre viszont semmit. És mégis ötöst kapott. A múlt héten pedig volt egy másik vizsgája, amikor úgy érezte mindent tudott, legalább négyesre, de inkább ötösre számított (tényleg sokat tanult rá), és kettest kapott. 
A mai után már egyértelművé vált neki, hogy csak találomra osztályoznak a nagyeszű tanárok, professzorok. Igazságtalanul, meg sem nézik a dolgozatokat, csak hasra ütve adják a jegyeket. 
"Ez milyen már, Anya?!"
Erre most mit mondjak?

Tudom, hogy olvassák diákok is a blogot. Nektek milyen tapasztalatotok van, így a vizsgaidőszak végén?  Korrekt a vizsgaértékelés?


2013. február 1., péntek

Az első munkanap

A mai napon végre sikerült elkezdeni a várva-várt 28 hónapos projektet. Izgalmas volt az egész hét, mert komoly előkészületeket igényelt ez a foglalkoztatás. Tegnapelőtt még üresek voltak az irodák, tegnap sikerült minden helyiséget berendezni és technikailag felszerelni, ma pedig már kezdődött a munka. 
Délelőtt szakmai értekezlet volt a polgármesteri hivatal egyik termében (a képen Én is ott vagyok), ahol ismertettem a projekt részleteit, majd mindenki elfoglalta a munkavégzéshez kialakított helyét abban az irodarészlegben, ahol 8 hónapig egyedül dolgoztam a már sajátnak érzett kis irodámban. Egyébként 3 iroda van ebben a részlegben teakonyha és vizesblokk.
Örömmel jelentem, hogy a megszokott irodámat megtartottam és ezután is itt fogok dolgozni. Bár az Enyém a legkisebb iroda, de az egyedüli munkához nem is kell nagyobb, kis aranyos, jól érzem magam benne :). Most majd rendezkedhetek benne egy kicsit kreatívabban, mert hosszabb távra tervezhetek. De jó! :)
A képre kattintva olvasható nagyságú lesz a szöveg is.
A projekt humánerőforrása:
  • 6 fő szociális felsőfokú végzettségű esetmenedzser (2 fő 40 órás - 160.000 Ft és 4 fő 20 órás 80.000 Ft bruttó bér)
  • 2 fő középfokú végzettségű közösségi programkoordinátor (40 órás - garantált bérminimummal, ami 2013. január 1-től 114.000 Ft bruttó)
  • 2 fő ált. iskolai végzettségű közösségi segítő (20 órás - minimálbér, ami most 98.000 Ft 40 órára, és ennek a felel bruttóban)
  • 1 fő felsőfokú, szakirányú végzettségű projektmenedzser (40 órás - 250.000 Ft bruttó)
  • 1 fő felsőfokú szociális végzettségű szakmai vezető (35 órás - 200.000 Ft bruttó)
  • 1 fő pénzügyi vezető (20 órás 150.000 Ft bruttó)
Ezek az adatok nyilvánosak, hát megosztom veletek. Nem tudom, hogy sok vagy kevés, ezeket lehetett a feladatkörökhöz és a végzettségekhez reálisan betervezni.


Szerintetek reálisak ezek a bérek?

Alternatív farsangi bulik

Jó közösségi program a farsangozás. Persze vannak, aki a nagy nyüzsis karneválokat szeretik, akár hosszú hétvégéket is szívesen eltöltenek baráti társaságokkal farsangi vagy reneszánsz karneválokon. És van, akik csak otthoni, szűkebb körben farsangoznak. Volt már részem előbbiben is (a gyulai karnevál volt a kedvencem), és utóbbiban is. 
Ha csak gyerek nélküli társaság jön össze akkor is jó ezekkel a könnyen elkészíthető papírkiegészítőkkel feldobni a hangulatot, fotózkodni a farsangi fánk evése közben. Ha pedig gyerekek is vannak, különleges móka lehet a nem szokványos gyerekmaszkok mögé bújni. Az ügyesebb gyerekek még segíthetnek az elkészítésében is. 


2013. január 31., csütörtök

Ha enyhül az idő

Január végén plusz fokokban nem szükséges túlöltözni. Elég egy rövid, nőies, vékony bélésű szövetkabát, pamutpólóra vékony kötött pulcsi, esetleg a reggeli fagyoskában egy kis nyakmelegítő, amit délután már a táskába is el lehet rejteni. 
A színek is inkább tél végiek, világosodnak, élénkednek, és a homok-bordó-fekete kombináció tuti lehet a 20-30-40-eseknek is. Szerintem!


2013. január 30., szerda

Szerencse vagy bevonzás?

A kettő közül vajon melyik igaz? Szerencséje van valakinek, vagy csupán bevonzott valamit, amire nagyon vágyott? És éppen nem is tudta, hogy ez a vonzás?

Két esetet osztok meg veletek. 
Korábban említettem, hogy egy új munkakört fogok betölteni 2013. február 1-től. Ezt a munkát tavaly márciusban terveztem meg, minden részletében az eddig megszerzett ismereteimet és tapasztalataimat csempésztem bele egy önkormányzati pályázatba, amiről októberben tudtuk meg, hogy megnyerte a pályázó és a projekt menedzsere Én leszek. (A projektről írok majd részletesen is.) Tudom, hogy a céljaim eléréséhez szükségem van még kb. másfél évnyi itt töltött időre, amihez fontos ez a főállás, és a mellette lévő (február elseje után újra kiváltott) egyéni vállalkozás, képeznem kell magamat, elő kell teremteni a váltáshoz szükséges összeget, rendezni kell a meglévő hiteleimet (stb.). Ezt mind ezalatt az időszak alatt kell megszereznem és a gyerekeim ezalatt az idő alatt befejezik a tanulmányaikat.
Ez a projekt 28 hónapos, projektmenedzserként lazán el leszek benne, és vele párhuzamosan építhetem a lépéseket a tervezett váltásom felé. Hogy ez szerencse, vagy vonzás? Tudom, hogy ez utóbbi, mert minden úgy alakul, ahogyan nekem jó :)

A másik példám a mai napon történt. Ebben a projektben 13 emberke lesz foglalkoztatva, és nehezen sikerült a megfelelő végzettségű munkavállalókat megtalálni hozzá. 
Nagyváradról (Románia) kb. 2 éve áttelepült egy család ide a faluba, és a 40 év körüli anyuka nem kapott állást sehol ezalatt az idő alatt. Január elején véletlenül beszélgettem vele (első beszélgetésünk volt) az áttelepülésük okairól, és sajnáltam, hogy nincs munkája, nehezen tudnak megélni. 
Ma reggel, a projektben eddig betervezett közösségi programszervező váratlanul visszamondta az állást telefonon. Na tessék, megint kereshetek egy embert. 5 perc múlva megjelent az ajtóban az áttelepült anyuka, és jelezte, hogy szeretne a családjával bekerülni a projekt célcsoportjába, vagy akár önkéntesen is dolgozna, csak emberek között lehessen. Ez a dolgozni akarás megérintett, és rákérdeztem, hogy mit szólna egy heti 20 órás álláshoz ebben a projektben?
Mit mondjak, elsírta magát. És nekem is könnybe lábad a szemem most, de akkor tartanom kellett magamat.
Mindegy, hogy  minimálbért kap majd, és annak is a felét a napi 4 órára (Ma a minimálbér 98.000 Ft bruttó, ez osztva kettővel).
És akkor most szerencséje volt? Nem éppen azért indult el otthonról egy fél órával korábban, hogy a telefonhívás után 5 perccel-re ideérjen hozzám, mert valami úgy irányította a dolgait? Esetleg a saját maga gondolatai és vágyai voltak azok az irányítók? 

Tudatosan figyelem ezeket a történéseket magam körül is, és másoknál is. Számos példát tudnék sorolni, amiken mindig elmosolyodok. Arra a következtetésre jutottam, hogy a pozitívan gondolkodó, nem feladó embereknek mindig szerencséjük van!

Szeretem a szerencsémet :)

Neked vannak ilyen szerencsés dolgok az életedben? És biztos, hogy csak a szerencséden múlik?

2013. január 29., kedd

Új salátateszt - Nyamiiiii!

Salátás próbálkozásaim egyik terméke a gyümölcsös-brokkoli saláta. Véletlenül alakult így. Gyümölcssalátát kezdtem el készíteni narancsból és a maradék téli körtéből, mialatt készült a főétel is (csirkemell és párolt zöldség). Eszembe jutott, hogy kipróbálom a brokkolit a mézzel ízesített gyümölcssalátában.
Finom lett :)
Narancs-túlérett körte-brokkoli-mazsola-dióbél egymásra pakolva, mézzel lecsurgatva. 
Azonnal fogyasztható.


2013. január 28., hétfő

Hány éves is vagyok?

A szürke és színes   tapasztalatfecnik erősítenek meg,
tesznek éretté és magabiztossá. 

Elgondolkodtam, hány éves is valójában az ember?

Van ugye a személyi igazolványunk szerinti korunk, ami a születésünktől számlálja a napokat, heteket, éveket. Aztán van  biológiai korunk, ami a testünk, a szervezetünk állapotára utal, és van a pszichológiai korunk, ami az a kor, aminek érezzük magunkat. Az első korunkkal nem tudunk mit kezdeni, mert ugye időarányos. A másodikat már tudjuk egy kicsit befolyásolni, étkezés, mozgás, életvitel. De a harmadikra van szerintem a legnagyobb ráhatásunk. 

A 40 fölötti kor szerintem egy remek időszak. Hogy miért is mondom ezt? Mert sokkal jobban érzem magamat ebben a korban, mint 10, vagy 20 évvel ezelőtt. Ezekben az években már sokkal több energiát fordítunk önmagunk megismerésére, ekkorra már sikerül búcsút intenünk fiatalkori lelki sérelmeinknek, nem akarunk mindenáron megfelelni mindenkinek, a családban betöltött anya és feleségszerepünk átalakul, kiteljesedik bennünk a NŐI szerep (persze ha engedjük neki).
Az eddig megszerzett jó és rossz tapasztalatainkat használni tudjuk a hétköznapjainkban, a sok-sok leküzdött eddigi akadály egy jókora önbizalmat ad, megfelelő önbecsüléssel kiegyensúlyozottabbnak érzem magamat, mint évekkel ezelőtt. 
Figyelek testem jelzéseire, tornázok, úszni-szaunázni járok, egészséges ételeket eszek (no meg töltött káposztát, mangalica szalonnát, mert azok is finomak), tudom kezelni a stresszhelyzeteket, fontossá váltam magam számára és vigyázok magamra. Semmit sem vesztettem fiatalabb kori lendületemből, sőt, extra adag energiával élem a hétköznapjaimat. 
Fontos, hogy szellemileg is toppon legyek, új kihívásokat állítok fel magam elé, és vágok bele szokatlan dolgokba, mert szeretem a változatosságot. Mindemellett alakítom saját stílusomat, kipróbálok újszerű, lehet, hogy 40 éveseknek (falusi szemmel pláne) már nem illő dolgokat és tesztelem, hogy hogyan érzem benne magamat, figyelem a környezetem visszajelzését,  összerakom és beépítem. Így alakítom magamat.
Megtanultam kezelni a férfiakat, jó érzés a jókedvű, életvidám NŐ szerepében lenni, és kezelni az apró flörtjeleket, mert tudom, hogy ezek hozzá tartoznak a női-férfi szerepekhez (ezektől még nem leszünk megcsalók, csak jól érezhetjük tőle magunkat mi is, és a férfiak is).
40 fölötti korra már kiderül, hogy hogyan is sikerült a gyerekeinket nevelni. Ezt elárulja már a kamaszkor is, de most, amikor már 20-on felül vannak a gyerekek, megmutatkoznak az igazi felnőttség jelei. És élvezem azt a tudatot, hogy jól neveltük Őket és tudom, hogy mindig jó kapcsolat lesz közöttünk.
Tele vagyok tervekkel, új célokat állítottam magam elé, egy új életszakaszra készülök, amihez még több tanulás szükséges. Alig várom!
Szóval sikerült teljesen magamévá tenni az eddig eltelt évek "ajándékait", legyen az jó vagy rossz, tapasztalataimból előnyt kovácsoltam, megerősítettem magamat minden területen. És jó így élni 40-esen :)



2013. január 27., vasárnap

Stílusvédjegy

Fejlessz ki saját "stílusvédjegyet" magadnak, ami bármi lehet. A lényeg, hogy jól érzed magad akkor, ha ez a védjegyed rajtad van, mert ez csak rád jellemző, ez különböztet meg mindenki mástól, ettől vagy egyedi és különleges.

Mire gondolok?
  • Viselhetsz például egy neked tetsző stílusú kiegészítőt állandóan: kőnyakláncot, horgolt karkötőt, gyöngygyűrűt, textil táskákat, öveket.
  • Egy ruhadarab, ami csak rád jellemző: kendők a nyakban sokféle anyagból, sokféle színnel és mintával, amit mindig az alkalomhoz, évszakhoz, hangulatodhoz illően variálhatsz. De lehet blézerek garmada, "kedvencfazonú" szoknyák, horgolt-kötött mellények a ruhásszekrényben, vagy egyszerű és izgalmas harisnyák.
  • Egy-egy csak rád jellemző viselési forma: a táskáidat a válladon át, keresztben hordod, vagy egyoldalas kis hátitáskás változat a kényelmes számodra. Vagy a hosszú vékony öveidet többször körbetekered a vékony derekadon.
  • Saját smink, vagy manikűr, ami csak rád vall:  rendszeres rúzshasználat, színes szemhéjfestés, egyik körmödön mindig festett minta, jópofa figura :)
  • A külső mellett lehet egy rád jellemző tevékenység is a védjegyed: mindig nálad van egy kis digifényképező, és állandóan fotót készítesz mindenről, vagy egyik füles mindig a füledben van, mert imádsz zenét hallgatni még tanulás/munka közben is.
"Stílusvédjegy" ötletek

Magamnak tavaly kezdtem el kialakítani a "védjegyeimet". Kipróbálgatok új dolgokat, és ami beválik, azt hosszútávon is megtartom magamnak. Amit a tavalyi próbálkozásaimból megtartok az a karkötős-gyűrűs-hosszú-nyakláncos SK kiegészítőim.
Most bővítem a "védjegyeimet" a nőcis harisnyák és a blézerek használatával. A harisnyákat szeretem, mert gyakran viselek szoknyákat, de most a "nőcis" szón van a hangsúly. Színes, mintás, egyszerű, izgalmas, figyelemfelkeltő darabokat kezdek el beszerezni, mert fokozni akarom magamban azt az érzést, hogy "Jó nőnek lenni!"
A blézer az egy teljesen új terület lesz. A kosztümjeimen (3 db inkább alkalmi kosztümöm van) kívül nincs önálló blézerem, amiket a hétköznapokon használhatok, de egyre jobban tetszik másokon látva. Jön a tavasz-nyár, kipróbálom, aztán majd eldöntöm, hogy beépítem e a védjegyembe, vagy nem.
Blézeres inspirációim
Neked milyen stílusvédjegyed van?

2013. január 26., szombat

Tortadézsmálás

A sütisütéseket mindig hétvégére időzítem, mert akkor van itthon a család minden tagja, és akkor mindenki kedvére eheti a fini házisütit. Vannak igazi kedvencek, amit szinte minden nap képes lenne enni mindenki. Ilyen a csokitorta is, ami megint csak az egyszerű sütik közé tartozik nálam.
Mint kiderült rólam, szeretek sütiket sütni, de nem vagyok egy nagy külső kinézetre mindent feltevő emberke. Inkább a finomságot és az elkészítési praktikusságot helyezem előtérbe, úgyhogy nézzétek el, ha a pudingkrémes csokitortám sem a leggusztusosabb kinézetű, de elhihetitek, hogy annál finomabb. 
Ezt bizonyítja az is, hogy tegnap (péntek) este 9-re lett kész a hétvégi tortám, amit lefedve éjszakára elrejtettem a hűtőbe, gondoltam úgy még finomabb lesz, ha egy éjszakát pihen. 
És ma reggel ez a kép várt. A két férfi családtag megdézsmálta az éjszaka alatt. Valamelyikük még nem is szeletelte, hanem egyenesen villával esett neki az éjszaka közepén, és csak ette, és ette, és ette! 

Hmmm! Ezek szerint újra finomra sikerülhetett, ha ennyi ellenállhatatlan :) 
Ez számomra egy nagyszerű visszajelzés!

Pudingkrémes csokitorta receptje:
  • Kakaós piskóta 6 tojásból, tortaformában kisütve, majd kihűlés után 3 rész lapra felvágva. Nem gond, ha véletlenül összefaricskáljuk a tortalapokat a felvágás közben, és átlyukad a közepén, vagy az egyik laprész  vékonyabb-vastagabb, mert a krém úgyis összefogja, és szeleteléskor ha látszik is egy kicsit az "elrontás", már senki nem fog vele foglalkozni rajtad kívül. Úgyhogy parára semmi ok, ha még kezdő vagy a lapszeletelésben.
  • Csokipuding (Dr. Oetker étcsokis pudingpor) 2 csomag pudingporból 8 dl tejjel és cukorral elkészítve. Amíg még forró beledarabolok egy tábla étcsokit (Bocicsoki), és kb. 5 dkg vajat (margalin is jó) ezekkel fokozható a selymes csokiíz.
  • Turmixban kemény habbá verek kb. 2 dl tejszínt, ehhez adagolom apránként a kihűlt pudingot, és jól összeturmixolom. Így krémesebb és finomabb lesz a pudingos krém, amit rétegenként rákenek a tortalapokra. A tetejére és az oldalára pudingkrém kerül.
  • A tetejét megszórom (szitálom) egyszerű kakaóporral, a mostani szélére pedig még jutott egy kicsi a maradék mandulaforgácsból. De ha nincs, akkor semmi nem díszíti a szélét, csak egy kis szitált kakaópor.
Hangsúlyozom, ez kizárólag otthoni fogyasztásra készült, de ha vendégeket várunk, akkor jöhet egy kis flancolás is tetejére, mint a csokimáz, de soha nem viszem túlzásba, mert az íze számít. Ez a legfontosabb!

2013. január 25., péntek

Kreatív könyvjelzők


Már a múlté a könyvjelzés oldalcsücsök behajtással (szándékos szamárfül készítéssel ne csúnyítsuk el a könyveinket),  mert annyi lehetőség van egyszerű és bonyolult könyvjelzők készítésére is.
Néhány ötlet :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...