2013. február 3., vasárnap

Diós-mákos kiflik

Már a látványa is finom :)
Egy másik kedvenc finomságot készítettem ma, amit amellett, hogy nagyon finom azért is szeretek, mert le lehet fagyasztani a tésztát is és a tölteléket is, így csak az összeállítással kell foglalkozni. 
Ma a frissen készítettem mindkettőt, mert volt rá időm, de egy része megy a fagyóba, és a következő alkalommal már fele időre lesz szükség.
(3 adagot csináltam a lenti tésztából, egy adag mákos, egy adag diós - összesen 32 kifli, és 1 adag a fagyóba, zsúfoltabb napokra.)

Hozzávalók a tésztához
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg margarin (RÁMA)
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő (néha szárított élesztőt használok, az is jó, csak legyen feloldva rendesen)
  • 0,6 dl tej
  • pici só
Hozzávalók a töltelékekhez (mákos vagy diós)
  • 25 dkg mák
  • 10 dkg kristálycukor (barnacukrot használok, de a sima is jó)
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • mazsola, reszelt citromhéj
 
  • 25 dkg dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tej
  • mazsola, fahéj, vanília (Dr. Oetker aromát használok), reszelt narancshéj
Elészítés
A tésztánál össze kell morzsolni a lisztet a margarinnal, a  porcukorral, sóval, aztán jöhet a tojássárgája és a tejben felfuttatott élesztő (a futtatás előtt a tejbe egy pici cukrot ne felejts feloldani, mert különben soha nem fut fel). Jól össze kell gyúrni, és egy órát pihentetni a hűtőben úgy, hogy ne száradjon ki. Én egyszerű neylon zacskóba teszem bele. Majd ha kivesszük, egy nagy hengert kell formálni és elkezdeni felezgetni. Előbb 2 részre, majd azt is ketté, megint ketté ... és így tovább. 16 részig kell osztódni, ennyi kifli lesz ebből a hozzávaló mennyiségből, és az egyik töltelékadagból. 
Amíg pihen a tészta, jöhet a töltelék. Felforraljuk a tejet és a cukrot, majd mikor már egy picit hűl a mézet (ha mákosat készítünk), és beleszórjuk az összes többi hozzávalót. A mazsolát egy kis rumaromás vízbe szoktam beáztatni. Jó puha lesz és finomabb az íze. Most a becukrosodott virágmézemet használtam (2. kép), mert erre az is jó. Legalább elfogy. Masszív töltelékre számíts.

És jöhet az összeállítás
A tésztadarabokat egyenként kilapítom a tenyeremmel, nyújtófával még vékonyítok rajta egy kicsit (2-3 mm-es legyen), belelapítok egy kanál tölteléket, ráhajtom a tésztát, lenyomkodom az oldalát, feltekerem és kiflire formálom. A tekerésnél az illesztés a kifli aljára essen, úgy nem nyílik ki. 
Nem kell figyelni arra, ha nem szabályos kör a kinyújtott lapocska, vagy kicsit eldeformált lesz a kifli. A lényeg, hogy finom lesz. De nagyon!
Rárakom a kis drágákat sütőpapíros tepsire, megkenem a tetejüket először tojásfehérjével, beteszem a hűtőbe 10 percre (úgy tepsistől), aztán megkenem tojássárgával, hogy szép fénylősárgák legyenek, megszurkálom a tetejüket fogpiszkálóval 2-3 helyen, aztán sütés. Előmelegített 160 fokos sütőben aranysárgára, ami kb. 15-20 perc. Én 15 percre állítom a sütőt, aztán figyelgetem mikor lesz nekem tetsző színű. Ez sütőtől függ, hogy még hány perc.
Frissen, ehető melegen nagyon tuti, de 2 nap múlva is finom. Teával, tejjel imádni való.

Bár Lea egyszer a lefagyasztott verzióból készült kifliket vitt vissza magával az albérletbe, és azt mondta, hogy másnap nagyon kemény lett, még a mikrózás sem segített rajta. Itthon ezt nem tudtam még ellenőrizni, mert gyorsan elfogy, és semmi különbség nem volt közte. De majd megfigyelem legközelebb.

És még egy tipp. Ennél sütinél elég sok tojásfehérje megmarad. Én azokat összegyűjtöm egy műanyag pohárba, és szintén lefagyasztom. Kókuszos, diós habcsóknak tökéletes.

Jó hétvégi sütkérezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...