2013. február 8., péntek

Könnyű vagy nehéz napindítás

Igazán sokoldalú a négytagú családom, mert ahányan vagyunk, annyiféle stílusú kajázást szeretünk.
Van ugye az ember, a családfő, aki a jó nagy parasztéletvitelt folytatja. A kolbász-sonka-szalonna, jó sok puha fehér kenyérrel, sajttal, télen almával, nyáron paradicsommal paprikával neki nem csak napindító, hanem a desszertet is jelenti, ha a reggelijéből kimarad. Bármilyen, nem a fogára való kaja után ez következik. Ha pedig egy napjából kimarad, akkor este 9-10 körül még gyakran próbál egy-egy "katonára" meginvitálni a konyhaasztalhoz, vagyis: nem telhet el nap enélkül. De ahhoz a munkához, amit Ő csinál szükség is van az energiabombára. 
Aztán van ugye az asszony (ez vagyok Én), aki igyekszik megtenni mindent azért, hogy a családtagok a kedvenceikkel azért találkozgassanak, úgyhogy komoly főzési tervezéseket igényel részemről, hogy mindenki kedvébe járjak. De működik. 
Kísérletezgetős típus vagyok, szeretek új dolgokat kipróbálni, úgyhogy a tradicionális ételek mellett már 25 évvel ezelőtt megkezdtem a nem megszokott ételek bevezetését. A gyerekek hozzá is szoktak rendesen, és ritkán lakna jól a Páromnak készített húsos-szaftos ételekből.
Ádám 2 éve elkezdte a testépítést, úgyhogy fehérjét eszik fehérjével. Igényli a sovány túrót, a 10%-os tejfölt, a cukormentes joghurtot, és a sok-sok halat-csirkemellel salátával.
Lea a féléves kapcsolatában elkezdett a vegaság felé haladni, mert a barátja vegetáriánus. Egyébként müzlimániás.
De a hétvégi reggelire készített fullos omlett, vagy a sonkás tojás, vagy a pirítós szendvicsek mindeninek bejönnek. Még Lea sem lett annyira vega, hogy ne enne belőle (már amikor itthon van).

Reggelitippek, kinek mi esik jól a napindításhoz?
A hagyományos fokhagymás pirítósokat fokozni is lehet.
Fizikai munkát végzőknek ezek a napindító bombák. Szükségük van rá!
Az egyik legkreatívabb finomság. Lehet alkotni ezerrel :)
Nem csak a gyerekek kedvencei. Egy vidám napindító lehet, ha ilyenek vannak a tányéron.
Az egyik kedvencem, tízóraira imádom.
...és az örök gyümölcsmánia: turmix, saláta, palacsinta - Nyamiii!
Nálam mindegyik verzió bejön :) Leginkább az utolsókkal tudok igazán jóllakni.

Nálatok mi a kedvenc napindító?


5 megjegyzés:

  1. A tökéletes itthon készült reggeli: sült szalonna+tükörtojás+pirítós (teljes kiőrlésű)+narancslé+kávé

    A tökéletes reggeli úgy általában viszont a szállodák svédasztala, imádom, ha végigkóstolhatom a teljes kínálatot. Egy ideális világban minden reggel egy mini-svédasztal várna odalent...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szállodás "terülj-terülj svédasztal" inkább ajándéknak jó, mint napi rendszerességű kajázásnak. Biztosan elhíznánk, ha mindennap azt és annyit ennénk, mint amikor szállodai vendégek vagyunk. És lehet, hogy unalmas is lenne egy idő után a bőség zavara. Évente 5-6 alkalommal van részem benne, és ez nekem elég.
      Holnap nálunk is sült szalonna-tükörtojás-hagymakarikás reggeli lesz együtt megsütve. Mert ez az igazi Magyarreggeli-TREND! Ugye? :)
      Csinálok róla posztot is.

      Törlés
  2. Bár ma reggeliztem, a fentiek közül sokat elfogadnék még. :-) Jó kis összefoglaló volt, nem könnyű az anyukák élete :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért vannak az ötletek, hogy segítsenek, hogy könnyebb legyen az anyukák életet:)
      Rövid idő alatt kiderül, hogy mik a család kedvencei, azok adják a reggelirepertoár alapját, aztán jöhet néha egy is újdonság, amivel tesztelni lehet a családot, aztán vagy benne marad a kedvencekben, vagy nem.
      Imádok kísérletezgetni, variálni a dolgokat, mindig elém kerül valami jó ötlet, mint most a héten a "húsos virág"
      http://falusilibak.blogspot.hu/2013/02/husos-virag.html

      Hétvégén biztosan kipróbálom.

      Törlés
    2. Hű, fel is iratkoztam én is, jó kis ötletek vannak ott. :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...