2013. június 15., szombat

Túróssüti sokféleképpen

Miért kellene órákig pepecselni a konyhába, ha pillanatok alatt elkészíthető finomságokat is gyorsan össze lehet állítani. 

Ezt a sütikészítést azért szeretem, mert:
  • az egyik családi kedvencünk a túrós, főleg a Mama házi túrójából;
  • nem kell vacakolni a tésztanyújtással, szakad, nem szakad, eléri-e a tepsi szélét, vagy nem...;
  • egyszerű a túrókrémkészítés is;
  • és akárhogyan lehet variálni a tetejére kerülő réteget: bármilyen gyümölcs, vagy puding, vagy csak egyszerű csokimáz, ki mit szeret.

Hozzávalók egy adag tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
1 nagy tojás
½ cs. sütőpor, kevés tejföl

A szabványméretű tűzhely sütőtepsijébe másfél adagot állítok össze úgy, hogy egyszerűen csak összegyúrom ezeket a hozzávalókat, és belenyomkodom a tepsibe, egyenletesen kitöltve minden részét. Kb. 10 perc alatt kész, ha Én csinálom, de rá lehet bízni a gyerekekre is. Élvezik a hozzávalók összemoncsolását, aztán a tepsibenyomogatását. Ez is egy jó lehetőség arra, hogy a kisgyerekeket játékosan bevonjuk az otthoni konyhai munkába. Így, apránként lehet velük megszerettetni az otthoni segítségnyújtást.
Ezután jön a töltelék összeállítása.
Hozzávalók egy adag töltelékhez:
50 dkg túró
4 tojás
2 cs. vaníliás cukor
2 dl tejföl
20 dkg cukor
10 dkg liszt
0,5 l tej
A fél kiló házi túróhoz hozzáadom a tojásokat, a cukrot, tejfölt és a lisztet, jól összemoncsolom, és jöhet hozzá a tej. Nem kell megijedni, ha egy kicsit híg lesz, mert sütés közben megszilárdul. Ezt szépen ráöntöm a tésztára, elsimítom, és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöm.
Ez az alapsütés. Ezután jöhet a variációk tárháza:
  • Én most a tavalyi meggybefőtteket igyekszem felhasználni, mert hamarosan itt van az idei meggyszezon, és igyekszem kiüríteni a kamrapolcot. Úgyhogy a kisült süti tetejére raktam a kimagozott meggybefőttöt (kimagozva van befőzve, így ilyenkor nem kell a magozással pepecselni), és rácsorgattam egy kis zselatinos meggylevet.
  • Lehet a gyümölcsöt a tésztával együtt is sütni, akkor a még nyers túró tetejére kell rápakolászni, ami egy kicsit belesüpped a túrótöltelékbe. Ez egyszerűbb, mivel semmi mást nem kell vele csinálni csak megsütni, és ha ehető hőmérsékletű lesz, akkor enni, és enni, és enni:) Barackkal is nagyon finom :)
  • Ha van lefagyasztva maradék tojásfehérje, akkor a tojásfehérjénként 1 evőkanál cukorral felvert habot, 20 perc tésztasütés után ráegyengetem, és tovább sütöm még 10 percig a habbal együtt. Ez a verzió is nagyon finom. Ha sütök majd ilyet, mutatok néhány képet róla:)
  • A pudingos formátumban bármilyen ízesítésű pudingporból, az előírtnál kicsit kevesebb tejjel sűrű pudingot főzök. A kihűlt pudingot össze szoktam turmixolni egy kis tejszínnel, mert így finoman krémesebb az állaga és így kenem rá a kihűlt süti tetejére. A karamellás puding a kedvencem :))) Nyamiii:)))
  • A ,,bármi, ami otthon van" verzióhoz pedig tényleg bármi jó. Csokidara, cukorgyöngyök, tortabevonó, tortazselé stb. Ezeket persze teljes kihűlés után rakjuk rá, és kész.
Jó próbálgatást, érdemes egyszer rászánni magadat! Lehet, hogy a kedvenceddé fog válni :)

1 megjegyzés:

  1. Ó, azt hiszem, megvan a mai sokadik programom. Sütnöm kell, mert ezt nem lehet kihagyni! Remélem, befér még a sok másik teendő mellé, majd beszámolok :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...