2013. február 15., péntek

A vidéki vidéskfejlesztés 1.

E-mailben érdeklődtetek a munkámról, hogy milyen is a vidék és a településfejlesztés?
A végzettségem hivatalos megnevezése: terület és településfejlesztési szakmérnök, 2006-ban államvizsgáztam a debreceni Egyetem Agrárcentrumában. Ez egy másoddiplomás képzés volt a vidékfejlesztési karon.
Ahogy az egyetemen is tanultuk, ennek a szakmának nagyon sok ága van, igazából akkor dől el, hogy melyik terület a megfelelő a számodra, amikor már élesben dolgozol benne.
A vidék fejlesztése nagyon átfogó munka, sok-sok terület közül lehet választani:
  1. Lehet fejleszteni a települések épített környezetét (épületek, sport- kulturális- és egyéb létesítmények, templomok, parkok, játszóterek, utcaszakaszok stb.), infrastruktúráját (utak, metró, vasút, belvíz-szennyvízelvezetés, internetkiépítés stb.), a közösségét (programok, rendezvények, civil társadalom fejlesztése stb.). 
  2. Aztán itt van a környezetvédelem, az energiatakarékosság a sok-sok alternatív, megújuló energiaforrások hasznosítása, az esélyegyenlőség, a felzárkóztatás, a gazdaság és vállalkozásfejlesztés, az intézmények (iskola, óvoda, egészségügy, idősek ellátása) fejlesztése eszközökkel, szakemberek képzéseivel. 
  3. Külön blokkba teszem a mezőgazdasági fejlesztéseket: gazdaságátadások, fiatal gazdák munkakezdése, területalapú, a meglévő és megművelt földterületek utáni támogatások lehívása, az állatállománnyal rendelkező gazdaságok fejlesztése, tanyaprogramok stb.
  4. Turizmusfejlesztésben turisztikai vonzerőt növelő fejlesztések: wellness-gyógyfürdők, kalandparkok,  a falusi vendéglátástól, az ifjúsági táborokon át, az 5*-os szállodákig minden belefér.
Csak hogy néhányat említsek a sok-sok közül. 

Az Én munkám  a kistelepülések fejlesztésére irányult, így kiépítettem magamnak egy jól működő rendszert, amibe hasznosítottam az egyetemen tanultakat, az addig megszerzett tapasztalataimat és folyamatosan nyomok kell követni a változásokat, mert változásokkal egész intenzíven lehet találozni ezen a területen. Ha leállsz 1-2-3 hónapra, kiesel az információ áradatból és nagy munka újra bepótolni a lemaradást.
Amikor szerződést kötök egy település polgármesterével (képviselő-testületével) a település fejlesztésre, mindig tisztázzuk már az elején, hogy mire kell, hogy irányuljon a fejlesztés. Legtöbbször azt mondják, hogy mindenre. Ezt szeretem, mert akkor enyém a pálya és jöhetnek a javaslataim.
Ilyenkor összeállítok egy településfejlesztési koncepciót, ami rövid és középtávú célokból áll. A koncepció összeállításának meg van a maga módszere: elméletben tanultunk róla, de a gyakorlatban tudja meg mindenki, hogy neki melyik módszer a legjobban használható. Nekem saját módszerem van. Ez egy több hetes munka, mert meg kell ismerni a település fejlesztésre váró területeit, adatokat gyűjteni, kérdőívek, interjúk stb. Ezt nagyon szeretem csinálni, sokat lehet fotózni benne.
Az elkészült koncepciót elfogadja a település képviselő-testülete és kezdődhet a megvalósítás, ami egy több éves munka.
Leginkább a forráshiány az, ami miatt nehezen lehet egy komplex fejlesztést megvalósítani, így a szükséges forrás keresésén, amit a pályázatok jelentene, és a pályázatok elkészítésén van a legnagyobb hangsúly. Ha elkészül egy jó pályázat, és az támogatást kap, azaz nyer, akkor jön a megvalósítás. Kis projekteknél kis munka, nagyoknál nagy munka (a támogatás összegétől függően).
Amiben most dolgozok, az egy nagyon nagy projekt (150 milliós), úgyhogy kötelezően elő volt írva, már a pályázati kiírásban, hogy főállású, szakmai tapasztalatokkal rendelkező projektmenedzser szükséges a megvalósításhoz.
De a főállás mellett mindig van 1-2-3 település, amit még be tudok vállalni. Ezt egy ideig egyéni vállalkozóként csináltam fő állás, de már 2 éve egy cégnek a nevében dolgozok, vagyis a cég adja a számlát, de a munka minden részét Én végzem el. 
Jelenleg futó projektjeim: Kékeden egy ifjúsági szálláshely kialakítása, két nyírségi településen játszótérfejlesztés, multifunkciós sportpálya kialakítás, egészségház felújítás. Ezek már a megvalósítás szakaszában vannak, a pályázatokat 1-2 évvel ezelőtt készítettem el és most a projekt menedzselését végzem. A nyáron mindegyik lezárul.
Van még 6 pályázat, amit tavaly nyáron és az ősszel készítettem, azok még a döntés előtti szakaszban vannak, azaz még nem tudni, hogy nyertesek lesznek vagy nem. Összesen 5 településsel vagyok most szerződésben, 1-ben van főállásom, 4-ben pedig megbízási szerződéssel végzem a munkámat az adott fejlesztésekre vonatkozóan.

A 2. részben a munkám jó és kevésbé jó oldaláról fogok bővebben írni, és válaszolok Bea e-mailen feltett kérdéseire, aki Gödöllőn tanul vidékfejlesztési agrármérnöknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...