2012. december 10., hétfő

Só-lisztgyurma karácsony újra

Folyamatos a karácsonyi készülődés és eljött az ideje a só-lisztgyurma formák feldíszítésének. Az "Só-liszgyurma karácsony" bejegyzésem inspirációi két alternatívát erősítettek bennem. Az egyik a decoupage technikás variáció, a másik pedig a gyöngyfűzéses. 
Ez utóbbival elkészültem, megmutatom a lépéseit. Szeretem a nem szabványos holmikat, valahogy ezek éltetnek. Minél egyszerűbben, és minél egyedibben szeretem készíteni a körülöttem lévő dolgokat.  Ez a gyöngyös díszítés is ilyen lett, és mondhatom, hogy több része véletlenül lett olyan, amilyen.

A készítés menete
1. Arany színű dekorspray-vel (papírírószer 800 Ft) sikerült kicsit egyedire lefújni. Az új flakont felráztam, és elég nehezen tudtam lenyomni a szórófejet, így az elején csak fröcskölve szórt. Ez pedig pont jó lett így, mert olyan pöttyösek lettek, mintha apró csillagocskák lennének rajtuk. Aztán már végig így szórtam.
 
2. Kiválasztottam a tetsző színű gyöngyöket, és mivel az idén a meglévő arany díszeimet narancssárga és barna színekkel fogom kombinálni, ezért ehhez passzoló gyöngyöket készítettem ki.
3. Arany színű vékony drótot használtam a gyöngyök felfűzéséhez (papírírószer 880 Ft). Egyébként a nyírbátori papírírószerboltok be vannak ám rendesen rendezkedve a kreatívoskodásra. Sok mindent be lehet szerezni, ha valami nincs, akkor azt megrendelik a vásárlóknak, csak meg kell adni a pontos paramétereket, vagy választhatunk a kreatív katalógusokból is. Ez egy nagyon jó szolgáltatás így, csak rá kell számolni a rendelési időt, úgyhogy itt is jó tervezetten, előre gondolkodni.
4. A drótot célszerszámmal rögzítettem, néhány tekerés, hogy stabil maradjon.
5. A gyöngyöket csak úgy spontán, minden rendszer nélkül fűzögettem, hol többet, hol kevesebbet, variálva a színeket és a méreteket, a drótot pedig úgy tekergettem, ahogy éppen adódott. Ilyenkor nem kell gondolkodni, csak csinálni úgy, ahogy azt a belső érzések diktálják.
6. Azoknál a formáknál jó ez a technika, amelyeknél vannak sarkok, vagy drótmegakasztó hajlatok a formákban: csillag, fenyőfa, linzersüti forma, mert a kör, a csengő és a hold formáról lecsúszott a drót. Egyébként azoknál is lehet, csak még a gyurma készítésnél, a sütés előtt célszerű kis bevágásokat csinálni a drótmegakasztáshoz. Én akkor még nem készültem tudatosan erre a technikára.
7. És nincs más dolog, csak fűzni és tekergetni, fűzni és tekergetni... A végén pedig a kezdő drótvéggel újra összesodorni (fogóval). Ennyi az egész.
Egyszerű és különleges, ráadásul SK készítve!!! 

Most, hogy látom, milyen gyorsan elkészíthető, még karácsonyi ajándéknak is beválna. 
8.  Kerül a kis "Aranyoskákból" a karácsonyfára is, de most az ajtó körüli dekorációt díszítettem velük, azokkal a szalagokkal, amit szintén SK készítettem.
9. A Praktikerben 299 Ft-ért 2,7m X 6cm-es dekorszalagokat lehet venni sok-sokféle színben. 
Én már november végén beszereztem azokat a kellékeket, amelyről tudtam, hogy használni fogom, mert azt is tudom, hogy ilyenkor már a választék sincs olyan, és beindul a tömeg is. Ráadásul a leesett hó miatt, ha nem muszáj itt vidéken inkább nem autózgatunk 50 km-es távokat a nagyvárosokba (Nyíregyháza, Debrecen).
Az arany-narancssárga-barna kombinációhoz vettem a szalagokat, és azokból készültek a masnik is, egyszerűen összefogtam és dróttal középen összeszorítottam. Aztán még egy kis igazgatás, és mehet a girlandra, vagy koszorúra, vagy asztali díszre és majd a fára.

Imádom a decembert! Annyi mindent lehet csinálni és utána jól érezni magunkat az SK holmik sokaságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...