2012. november 24., szombat

Gyorsangyöngy

Megmutatom lépésenként a nagyon egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthető karkötő és gyűrű kollekciót. Az egész összeállítása fotózással együtt 2 órát vett igénybe a vasárnap estémből, és hétfőn már viselhettem is.
Hozzávalók:
  •  kiválasztott különböző színű, formájú és méretű gyöngyök
  • gumidamil (papírírószerboltban veszem)
  • vékony tű (ami átmegy a gyöngyök apró lyukjain)
  • olló
  • bejelölt hosszúságú mérce: ezt úgy oldom meg, hogy egy sima kispárnahuzat textilen (ami az egyik állandó gyöngyfűző kellékem) tollal bejelöltem a 18 cm hosszú karkötőméretet és a 7-8 cm hosszú gyűrűméretet. Így munka közben folyamatosan ellenőrizhetem, hogy mennyit kell még felfűzni.  
Munkafolyamat:
  • 3-4-szer 24 cm-es (18 cm karkötő + 6 cm ráhagyás a megkötéshez) gumidamilt befűzök a tűbe, így nem kell minden elkészült sor után újra tűbe fűzni a damilt, egy befűzéssel 3-4 sor is elkészíthető.
  • Kikészítem a felfűzendő gyöngyöket és egy elképzelt sorminta alapján felfűzöm őket 18 cm hosszan. Van, amikor a minta miatt vagy túl kell lépni ezt a méretet, vagy rövidebb lenne, akkor érdemes lebontani és egy-egy szemmel kevesebb vagy több variációt beletenni. Ez azért fontos, mert már egy cm eltérés is meglátszik a karkötőn, lecsúszik a többitől, vagy túl szoros lesz a csuklódon. Nem sokból tart leengedni és újrafűzni, megéri a végeredmény miatt.
  • A gyöngyök variálása teljesen szubjektív módon történik. Ahogyan Neked tetszik. Itt lehet igazán kreatívoskodni, szépérzéket, ízlést fejleszteni. Igazi kis önfejlesztő tudomány :)
  • Itt most 7 sor karkötőgyűrűt készítettem tényleg egyszerű mintákat követve. Most eszembe jutott, hogy erre volt jó az általános iskola első osztályában a vonalas füzetek alján lévő sordíszítés, amit akkor még nem is tudtunk, hogy miért kell csinálni, mire jó az, ha háromszögeket, köröket, vonalakat rajzolgatunk színenként váltogatva... hát mondjuk erre:)
  • Amikor készen van egy 18 cm-es sor, akkor kb. 3-3 cm ráhagyással elvágod és félreteszed. 
  • Ha mindegyik készen van, akkor összekötözöd őket egyenként, egy kicsit meghúzva a gumidamilt, hogy legyen egy kis rugalmassága a karkötőnek. 3-szoros megkötéssel ( jó alaposan ráhúzva) lehet rögzíteni és 1 mm-nyire elvágni. Ezt a gyöngyök simán eltakarják.
  • Aztán már csak viselni kell, és persze kombinálnia már meglévőkkel.
Ugyanilyen módon készül a gyűrű is, csak rövidebb sorokat kell fűzni. 6-7-8 cm-es hosszúságban, attól függ, hogy milyen az ujjad vastagsága és hogy melyik ujjadon hordod szívesen a gyűrű.
Nekem a középső ujjamra 6-7 cm-es hosszúság a jó, attól függően, hogy mennyire apró gyöngyöket fűzök fel. Érdemes az ujjad köré tekerni, ha eléred a 6 cm-t, és akkor meglátod, hogy mennyit kell még hozzáfűzni.
Gyöngyválogatás, tűbefűzés, sorminta
Sorminta kezdés, hosszúság ellenőrzés és befejezés
Megjelölt méretek: gyűrű, karkötő, hogy el ne tévesszem :)
Újabb sorminták...
... és még újabbak

Elkészült a 7 füzér, kezdődhet az összekötözés
Az elkészült karkötőgyűrűk külön-külön az munkafelületen és a csuklón

Gyűrűkészítés egyszerűen
Az elkészült ,,alkotás", amit kiegészítettem egy már meglévő teklagyöngyössel. Mert így jobban tetszik.

2 megjegyzés:

  1. Jól néznek ki, nagyon ötletesek és mutatósak! Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, és ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...