2013. április 15., hétfő

Felhajtott nadrágszár

Ha nem adatott meg az embernek az, hogy szép hosszú lábai legyenek, akkor biztosan jár úgy néha, mint Én, amikor farmer vagy más vászonnadrágot veszek magamnak. Pontosabban arról beszélek, amikor a nadrágszára jó pár centivel hosszabb, mint azt a magasságunk, vagy a cipősarkunk még elbírná. 
Ilyenkor jön a levágás-felvarrás verzió, ami elég macerás, mert az Én ősrégi varrógépem például, nem viszi már a tripla farmeranyag vastagságot, de van akinek nincs is varrógépe, és akkor lehet varrónőhöz vinni az új nacit.
Ettől azért  egyszerűbb az a verzió, amikor csak felhajtjuk a nadrág szárát, és már hordhatjuk is, nem kell napokat várni a varrás miatt.

Kérdés, hogy mennyire illik a trendi viselés közé ez a lehetőség? 
Itt viszont már boncolgathatjuk azt is, hogy mi a praktikus, mi a trendi és mi a nagyon gáz viselési technika farmerügyben.
Mutatok néhány fotót a gyakorlatból, mert itt van ugye a tavasz, előkerülnek a cipellők, és így néznek ki a felhajtott farmerszárak.
Én felhajtom, nem zavar, hogy gáz vagy nem.

Ti hogy vagytok ezzel?

2013. április 14., vasárnap

Zöldséges batyu vegáknak is


Ha váratlanul vendégek jelentkeznek be, vagy csak gyorsan akarsz valami harapnivalót az asztalra, akkor próbáld ki ezt a leveles tésztából készült batyus verziót.
A SPAR -ban veszem az előhűtött levestésztát (370 Ft), amiből mindig tartalékolok otthon egy-kettőt, mert ilyenkor nagy hasznát veszem, és ez a tészta nekem nagyon bevált. 
Használat előtt negyedórával kell kivenni a hűtőből, és ekkor kapcsolom be a sütőt is 180 fokra állítva. Amíg a tészta igazodik a szobahőmérséklethez és a sütő is felmelegszik, addig elkészítem a tölteléket, ami bármi lehet.
Most összeszedtem az összes maradék anyagot a hűtőből, és a legnagyobb lyukú reszelőn lereszeltem mindent: gomba, 1 kissé fonnyadt cukkini, a heti görög salátából kimaradt fetasajt, és egy fej hagyma az ízvilág fokozása miatt. 
Ez, amolyan vegás kajának is beillik, de maradék sonka, szalámi, kolbászdarabok is mehetnek bele, ha az jobban nyerő.


Elkészítés
  1. A tésztát, ami már sütőpapíron feltekerve van a csomagban, kitekerem, és felvágom: 3X4 darab batyurészre.
  2. A tölteléket már említettem, hogy mindent lereszelve összekeverem. Most nem tettem bele semmilyen fűszert és sót sem, mert a fetasajt az eléggé sós. Így is finom lett, de fűszerezhető a töltelék bármivel, amit szeretsz.
  3. Belerakom a tölteléket és felhajtogatom a széleit. A tészta nyúlik egy kicsit, úgyhogy nyugodtan lehet húzni a sarkokat, hogy egymásra érjenek.
  4. A tepsire új sütőpapírt teszek, nem a boltit használom, rárakom a batyukat, felvert tojással megkenem a tetejét, hogy szép színe legyen a sütésnél és mehet a sütőbe.
  5. Légkeveréses funkcióval,  180 fokon 18-20 perc alatt kész. Ha a sütődön nincs ilyen funkció, akkor csak figyelni kell, hogy mikor pirul meg a batyucskák teteje, és ha már tetsző a színe, akkor kész. Nem lehet elrontani :)
A tészta puha, omlós, az elkészítésnél nem ragad, odanyúlik, ahová akarom, semmi gond nincs vele, 35-40 perc alatt elkészülök vele (amiből 20 perc a sütés), a végeredmény pedig nagy siker.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vendégvárásra, kirándulásra, vagy a továbbtanuló gyerekeknek visszavitelre, édesen és sósan, bármilyen töltelékkel nagyszerű. 

Mindenképpen próbáld ki egyszer! Garantálom, hogy a kedvenceid közé fog kerülni :)





2013. április 13., szombat

Aire Bra

Mindig magával ragadnak a TV Shopokban bemutatott termékek, és néha-néha rendelek is egy-egy nagyon tetsző dolgot. Van, ami hozza az ígért eredményt, de van, amiben csalódnom kell a kézhezvétel és a használat után.
Az Aire Bra melltartók reklámfilmje nagy hatással volt rám, mert tényleg elegem van néha a melltartók kikapcsolódásából, a merevítők kibújásából, az állandó igazgatásból, akárcsak a filmben bemutatott felvezetőrészben. 
Persze tudom, hogy a reklám az mindig a leggyakoribb probléma megoldására irányul, de Engem megfogott ezeknek a melltartóknak a könnyen kezelhetősége és praktikussága. Ráadásul az is vonzott benne, hogy itthon is kényelmesen viselhetem, mert egyébként nem szívesen hordok itthon melltartókat. De itt a jó idő, lekerül a bő melegítőfelső, ami eddig eltakart, és egyre gyakrabban kell majd melltartót venni a póló/atléta alá, mert mindig bekukkant valaki hozzánk, akik előtt az ember nem szívesen mutatkozik melltartó nélkül, csak pólóban. 
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a beszélgetőpartnerek tekintete gyakran köt ki a melltartó nélküli felsőtestrészemen. És ez zavar, úgyhogy melltartós az itthonlétem is, pedig nem szeretem.
Na, erre tuti megoldás lett volna ez az Aire Bra, ha tudná azt, amit reklámoznak róla.

Kényelmesnek eléggé kényelmesnek bizonyult, de a melleimet egy kicsit lelapította, ami még nem is zavart volna, de az anyaga eléggé vékony. Ami miatt vettem volna, az a kényelem mellet az, hogy a mellbimbóim ne látszanak át. Ezt pedig a vékony anyag nem tudta biztosítani.
A fotón látszik, hogy egy vékony kötött garbón is mennyire átlátszanak a kis drágák, akkor mi lenne a blúzokkal, pólókkal.
Szóval visszaküldtem és mivel pénz-visszafizetési garancia van rá, így várom az árát, ami 9.900 Ft volt a mostani akció szerint (ez a postaköltséget is tartalmazza).
A fotókat az új TAB-ommal készítem, amivel most ismerkedek. Imádni való rajta az a funkció, hogy fordítottan is tud felvételt készíteni. Mintha egy tükör lenne előttem, látom magamat és úgy exponálok :) Ezek a fotók is így készültek.

2013. április 12., péntek

Megnevettet :)))

Érdemes magunkat körülvenni jókedvre derítő apróságokkal, amelyekkel nem csak magunknak adunk örömöt, hanem a környezetünkben lévőket is megnevettetjük. 
Képzeld csak el, milyen reakciót vált ki belőled is, és másokból is, ha előveszel ehhez hasonló mütyüröket.

IMÁDOM! :)))

Ha valaki tudja, hogy hol lehet ilyeneket venni, az jelezze! Ki nem hagynám.

A fotó erről az oldalról: Malackák

2013. április 6., szombat

Hajtás, de már látom a végét :)

Ilyen sokáig még soha nem hagytam magára a blogomat, de úgy látszik, amikor az ember feje fölött összecsapnak a munkahullámok, akkor a hobbitevékenységektől veszi el az időt. És nekem a blogolás, az egyik kedvenc hobbitevékenységem lett.
A legideálisabb esetben, az ember fő munkája a legkedveltebb tevékenysége kellene, hogy legyen, de valahogy mégis nagyon kevés ember éli úgy az életét, hogy a munkáját élvezettel csinálja, feltöltődik munka közben és alig várja, hogy folytathassa. 
Én sem így vagyok (még :), de afelé tartok, hogy megteremtsem magamnak a számomra legkedvezőbb életvitelt, aminek a része a kedvenc munkatevékenységeim lesznek. 
Aztán az elmúlt napok-hetek fokozott munkatempójának, néhány perces pihenőidő szakaszaiban  elgondolkodtam, hogy ebben a hajtásban szinte teljesen háttérbe szorítottam a kitűzött céljaimat. Nincs időm és energiám a céljaim teljesüléséhez kapcsolódó, leírt feladataim ellátására. Mindent felülír az új munkaköröm (ami nem a kedvenc munkám) körüli tennivalók, és a két futó plusz projektjeim menedzselése (amelyek szintén nem a kedvenceim). 
De pénzből él az ember, és szerződési kötelezettsége is van, ezért muszáj teljesíteni a vállalt feladatokat. 
A jó hír, hogy a két futó projekt hamarosan befejeződik (várhatóan augusztusra), és az ezekből kapott pénz egy részéből finanszírozhatom a life-coach képzésemet, és szakmailag előkészíthetem a tervezett új munkaterületemet.
Ha pedig így, mindent szépen összerakok, akkor kiderül, hogy szükségem van még erre, a nem kedvenc munkaterületű hajtásra.

KITARTÁáááááS!

2013. április 2., kedd

Tavaszra várva

Legyen már végre TAVASZ! Akarom a jó időt, vágyom a napsütésre, kell a meleg levegő!!!
Ha a természet még ezen a héten sem járul hozzá ehhez, akkor az öltözékünkkel tegyük magunkat jókedvűvé. Ezért most egy igazán intenzív hangulatú, hétköznapi öltözéket ajánlok. Egy tavaszi ballonkabát alá kiváló.
Ti milyen színnel dobjátok fel a hangulatotokat?

2013. április 1., hétfő

Húsvéti pillanatok

A mi nagycsaládunk már évek óta minden nagyobb ünnepen, így Húsvétkor is a nagyszülőknél jön össze. Viszi mindenki a maga kis kóstolni való finomságait, és eltöltünk néhány órát együtt. A nagyszülők örömére ilyenkor együtt  a család apraja-nagyja, gyönyörködni lehet a kis unokák aranyosságában, és büszkélkedni lehet a nagy unokák teljesítményeivel (középiskolások, egyetemisták).
Amit Én vittem a közös asztalra, az a töltött csirkehúsból, rozmaringos bárányból és finom sajtokból összerakott hidegtál, és a gyümölcsös tortáim (erdeigyümölcsös-joghurtos és túrókrémes-barackos).

Készítettem néhány fotót az itthoni húsvéti dekorációról. Időhiány miatt az idén nem alkottam semmi új dolgot, úgyhogy a tavaly kifújt, és gyűrt papírcsíkokkal körberagasztott tojásokból használtam néhányat. A legelőről szedett barkaágakra pedig fatojások és fanyuszik kerültek, ezek díszítik most a tojásfámat.
Remélem mindenkinek legalább annyira jól telt ez a hétvégi ünnep, amennyire tervezte magának, mert azt soha ne tévesszük szem elől, hogy a saját jókedvű hangulatunk a legfontosabb minden alkalommal. Ez pedig nemcsak az ünnepnapokra vonatkozik :)

2013. március 31., vasárnap

One day 3.


Itt az ideje, hogy kipihenjük a húsvéti készülődés fáradalmait, ha van ilyen, és végre élvezzük ezt a vasárnapi napot. Mi, ilyenkor összegyűlünk a nagyszülőknél, és az egész család együtt tölt 1-2 órát, úgyhogy Én ehhez terveztem a mai ajánlómat.

Húsvét
örülni, hogy itt a nyuszi / vendégségbe menni / az új tavaszi holmit  kipróbálni / glitteres körmök / SK karkötő viselése gyöngyből, és a dicséretek jóérzése /  természetes smink / közös ebéd a nagy családdal / estére valami vicces magunknak és a Párunknak :)

2013. március 30., szombat

Csak nyugodtan :)

Volt időszak, amikor annyira igyekeztem, hogy minden úgy legyen körülöttem, ahogyan gyerekkoromban történt. Ez Húsvét körül a tavaszi nagytakarításra, a sok-sok kajaféleség elkészítésére, a lakás feldíszítésére stb. irányult. Ez persze olyan szinten, amilyen szinten elvártam magamtól, egy idő után nem ment. Munkahely, család, sokszor tanulás, pluszmunkák mellett képtelenség teljesíteni mindent. Ez gyakran kimerültséghez, idegességhez vezetett, és egyáltalán nem leltem örömömet azokban a dolgokban, amikben kellett volna. 

Mert mi van akkor, ha nem ragyognak az ablakok, ha nincs minimum 5 fajta húsétel, saláták a hidegtálon, és sütemények garmada sem áll, az egyébként szűkös hűtőszekrényben?

Itt a jó hír: NINCS SEMMI!!!!

Csak a mi fejünkben van a zavar attól, amit úgy gondolunk, hogy el kell várni magunktól, mert a gyerekkorunkból ezt hoztuk. De amint rájövünk arra, hogy ez másként is működtethető, attól kezdve arany életünk lehet :)))

Így vagyok ezzel mostanában. 

Jelenlegi húsvéti készülődős helyzetjelentésem:
  • A nagy bevásárlást csütörtök este intéztem Nyírbátorban TESCO, SPAR, Penny, mert csak ekkor volt rá időm. Itthon hideg kaját eszik már két napja mindenki, de most ez van.
  • Egyetlen ablakot sem tisztítottam meg még. Mára is csak azt az egyet terveztem be, amelyikben a cicák ücsörögnek, mert az elég maszatos.
  • Mivel tegnap délutánig dolgoztam, így a kaja előkészületek  estére maradtak: egy csokis és egy sima piskótatortalap kisütve, görögsaláta összeállítva, bárányhús feldarabolva, bepácolva. Közben zenehallgatás, és megkóstoltam a Kékedről hozott Gönci-barackpálinkát is.
  • Este 9-kor előszedtem a húsvéti dekorációsdobozokat, és feldíszítettem a meglévő díszekkel a tojásfát. Szerettem volna kreatívoskodni egy kicsit, és új ötletekkel frissíteni a lakásdíszítést, de most eddig még nem futotta rá az időmből.
  • A lakás szalad egy kicsit. Kb. két órát igényel majd az általános takarítás, ami a rendrakásból, portörlésből, porszívózásból és felmosásból áll. Reggeli után ezzel kezdek. Az ablaktisztítós és a minden szekrényt elhúzogatós rész még várat magára egy kicsit, mondjuk legyen már egy kis jó idő is, mert ilyen zimában ugye, nem lehet ablakokat takarítani. Tessék, meg is van az indok, hogy miért maradt el :))))
  • Délutánra marad a torta összeállítás (erdeigyümölcsös-joghurtos és gyümölcsös-túrókrémes), még egy majonézes saláta elkészítés, a gombás csirkemell, és a rozmaringos bárányhús elkészítés. Most nem lesz több ízesítésű töltött tojás, sonkatekercs, és az aprósütik is elmaradnak.
Semmi kapkodás, semmi izgalom, semmi lelkiismeret furdalás, hogy csak ennyi. Most ennyi és kész! És így is meg van a jókedvem, ami sokkal fontosabb mindenkinek, mint a roskadozó asztal és a csillogó lakás.

Ti mennyire veszitek komolyan ezeket az előkészületeket?

2013. március 29., péntek

Tegnap történt

Még a blogírásom elején írtam a vidékfejlesztés egyik gyöngyszeméről, a kékedi projektről. Közben eltelt néhány hónap, ezalatt megtörténtek a vidékfejlesztési pályázatok háttérmunkálatai (közbeszerzés stb.), és elérkezett az idő az első kifizetési kérelem benyújtására.
Határidő: 2013. április 11., mert a tavaly módosított törvény szerint, a támogatási határozat időpontjától számított 9 hónapon belül, be kell nyújtani egy kifizetési kérelmet, és ennek a határideje ez az időpont.
Igaz, hogy az elmúlt hónapok alatt nem említettem ezt a háttérmunkámat, de a főállásom mellett ezen is dolgozom.

Szóval KÉKED!
35 millió forint támogatást nyert egy debreceni egyesület, ennek a zempléni parasztháznak az ifjúsági szálláshellyé való átalakítására. Már kétszer elutasították a pályázatot, amikor hozzám került, és harmadszorra adta be az Egyesület az Én irányításom alatt 2011 nyarán, és a pályázatíráson túl vállaltam a projekt menedzselését is.
Nem kis munka egy ilyen projektet lebonyolítani, és megoldást találni a menet közben felmerülő problémára, ami ebben az esetben is előkerült. 
A négy évvel ezelőtti pályázat benyújtásakor, a tervező által megtervezett és beárazott beruházás nagyon felületes volt. Előkerült az a hiba, amikor többen dolgoznak valamin, és az egyik szereplő munkája felületes. Most a tervező munkája bizonyult annak, mert a kivitelező, a 2 hónapos építési-felújítási munka után kérte, hogy üljünk össze egy megbeszélésre, mert olyan  problémákat észlel, amit önállóan nem tud megoldani.
Indulás Kékedre!
A  kivitelező  Göncről, a műszaki ellenőr Abaújvárról, a tulajdonos Debrecenből és a menedzsment a Nyírbátor melletti kis faluból (Én és Andris).
Szerda reggel fél 6-kor indultunk itthonról, Én persze szabadságot vettem ki a főállásomból, mert tudtam, hogy ez egy egész napos munka lesz. Havas, trutyis út, 7-kor találkozás Nyíregyházán a Debrecenből érkező tulajdonossal,  átülés az Ő autójába, és irány Kéked. 
A helyszíni szemle után Göncön beszéltük meg a költségvetési részleteket, amiből kiderült, hogy a  pályázónak kb. 3 millió forintot kell a projektbe beletenni a pályázott összegen felül, hogy a mostani szabályoknak megfelelően készüljön el a felújítás. Ez nem kis pénz egy civil szervezetnek, még ha akkora is, mint a 20 éves múltú,  Debreceni Rocksuli, úgyhogy le is döbbent egy kicsit a szervezet vezetője. De ez a ledöbbenés csak rövid ideig tartott, mert már mondtam is a további alternatívákat, hogy honnan lehet ehhez pénzt szerezni. Kapásból összeszedtem neki 4 millió forintot a LEADER rendezvények-képzések pályázatából, ami most lesz kiírva, és amire meg is csinálnám a pályázatokat, ha nem döntöttem volna úgy 3 hónapja, hogy befejezem a vidékfejlesztést (magam helyett egyébként rögtön javasoltam mást, aki az általam legmaximálisabb munkavégzésű, önkéntes fiatalból alakult, 28 éves, remek szakember, ANDRIS).

Most itt jár a felújítás, és ezeket a képeket az új tablettemmel készítettem. Egész jó fotókat csinál :), csak furcsa egy lapos táblával fotózni.

Összességében egy jó munkanap volt.
Miért?!
  • Utazás a tél utolsókat rúgó, havas tájain, március 27-én: Tokaji hegy, Boldogkőváralja stb.
  • Találkozni régi ismerősökkel ( Bélával, a debreceni Rock-Suli vezetőjével).
  • Dolgozni, és megoldást találni egy problémára, ami nekem egyszerű, de másnak tragédia. És a végén megnyugtatni a ,,MÁST" is, hogy van megoldás.
  • Megismerkedni új emberekkel (műszaki ellenőr), akiknek szimpatikus a munkamódszerem, és pályázatíráshoz akar munkát ajánlani (sajnos vissza kellett utasítani, pontosabban át kellett irányítani Andrisnak).
  • Bár átfagytam a 2 órás helyszíni szemlén, de jó volt látni az átalakított házat, és elképzelni a nyarat, ahol majd ifjúsági csoportok töltik a szabadidejüket, mert június 30-án átadás.
  • A munkamegbeszélésen újra bebizonyosodott, hogy értem a dolgomat, és magamat fényezve: jó szakember vagyok, mert sikerült megoldást találni a tervező által elfuserált  költségvetés kijavítására.
  • A munkamegbeszélésen kóstoltam gönci barackpálinkát (az ország 8 földrajzi eredet védett pálinkájának egyike), birs- és vadkörtepálinkát, szarvaskolbászt és szalámit, sajttal, almával, lila-hagymával és zöldségekkel.
  • Abaújváron munkaebéd (kivitelező, műszaki ellenőr, tulajdonos, Andris és Én), diktafonos felvétel a napi történésekről, az emlékeztető megírását Én vállaltam. De az ebéd különleges volt, mert megismertem a korhely halászlét pontyból, ami a hagyományos halászlé citrommal és tejszínnel/tejföllel felturbózva. De megkóstoltam (más tányérjából) a rántott borjúlábszárat is, ami finom volt, de Nekem túl nehéz ételnek bizonyult, úgyhogy elég volt csak a kóstolás.
  • Egy gönci, helyi termelőtől sikerült venni 5 liter, 2 éves, díjnyertes barackpálinkát, 4.500 Ft/liter-ért. Ez lesz a húsvéti kínálgatósom :) 
  • Jókedvű út visszafelé, beszélgetés, tervezgetés, és felkérés egy május 23-i debreceni előadásra, a ,,Fiatalok és a kreativitás" c. témakörben.
Este 7-re értem haza. Itthon a húsvéti készülődésnek még semmi nyoma, se takarítás, se lakásdíszítés, se semmi :(
Így van ez, ha főállás mellet plusz munkát is vállal a NŐ.

2013. március 27., szerda

Stílusújítás

Ahogyan böngészem a divat- és beauty-blogokat, itthoniakat és külföldieket is, egyre inkább kedvet kapok ahhoz, hogy negyvenen túl is becsempéssze egy-két fiatalos outfit részletet.
Sok minden tetszik, sok mindent kipróbálnék, de a korom mellett figyelembe kell venni azt is, hogy egy nyírségi faluban élek, ahol kiverné a biztosítékot az embereknél, ha meglátnának egy-két általam igazán izgalmasnak vélt cuccban.
Erre mondhatnám azt is, hogy kit érdekel, hogy ki mit mond, ahogy mondtam is sok-sok éven keresztül, és gyakran lázadtam még harminc évesen is, de ma már látom, hogy figyelni kell arra a közösségre is, ahol felnéznek rám.
Bár a korosztályomban így is ,,kakukktojás" vagyok, de már elfogadtak ilyennek. Ennek ellenére mégis egyre erősödik bennem az újítási vágy, az új stílus kipróbálása, saját magam átformálása.
Szívesen kipróbálnék egy ,,Átváltoztatjuk!" programot is, amiben szakemberek: ,,sztájliszt", sminkes, fodrász stb. kezei között lehet új kinézetre, stílusra ötletet kapni. 
Biztosan más szemmel lát egy szakember: sokkal merészebben bánik a színekkel, fazonokkal. Neki egy alkotni való felületet adunk, és ő remekelhet rajtunk. Aztán az alkotás végén eldönthetjük, hogy tetszik-e a mű, melyik részét tudjuk beilleszteni a hétköznapjainkba, melyik az, amelyik nagyon távol áll tőlünk, hogy meg tudjuk-e szerettetni magunkkal, vagy nem.

Ti mennyire vagytok nyitottak a változtatásra?

2013. március 26., kedd

Kötött mellény

Elkészült az egyik alkotásom.
Megterveztem, az itthoni maradék fonalaimhoz igazítva, aztán kötöttem, majd lebontottam, mert nem tetszett a vállmegoldás és a derékrész, aztán megint átterveztem, de már csak fejben, és újra kötöttem.
Ilyen lett, és tegnap már ki is próbáltam, mustársárga pamutgarbóval egész jól viselhető volt, ebben a hidegben is. 
A kötéshez nem kell nagy tudomány, csak a sima-fordított szemeket kell megfelelően váltogatni. A többi már csak kreativitás. A színek, egyszerű minták és a fazon kitalálása a játék lényege, legalábbis Nálam.

2013. március 25., hétfő

Tavaszi színek

Újra a tavasz trendszínei közé kerültek a púderszínek, valamint azok erősebb és lágyabb árnyalatai.  Én az élénkebb változatokat szeretem, úgyhogy most ilyenekből készítettem egy kombinálható összeállítást.

2013. március 24., vasárnap

Húsvéti manikűr

A Húsvét megint egy olyan alkalom, amikor olyan körmöket kreálhatunk, ami különlegessé és vidámmá teszi a kezünket. Színes nyuszifejecskék, tojásdíszítő sorminták sokaságát lehet most rápingálni egy, vagy akár több körömre is. 
Tinilányok, fiatalok!  Ne hagyjátok ki! :)

2013. március 23., szombat

Húsvéti birkafasírt

A faggyútól letisztított birka combját ledarálva, pompás fasírt készíthető: gombócra, kolbászra formálva, vagy rúdban kisütve, megtöltve mindenféle jóval... A fasírtok elkészítésének igazán nagy a választéka.
Most egy egyszerű, de mégis kicsit különleges verziót mutatok. A baconszalonnába helyezett, muffintepsiben  készített fasírt feldobja kicsit az ünnepi menüt, és el lehet készíteni bármilyen húsból.

Készítés
  1. A kb. 1,5 kg darált húst ízlés szerint ízesítem. A birkahúshoz leginkább rozmaringot, fokhagymát, vöröshagymát, sót és borsot használok, de van amikor kakukkfüves kedvem van. Hozzáadok 3-4 tojást és 3-4 evőkanál szemlemorzsát és jól összemoncsolom :)
  2. Gombócokat formázok belőle, és belerakom a baconszalonnával kibélelt tepsibe, majd ráhajtogatom a szalonnacsíkokat a tetejére. Néhány gombócnál apró hagymakarikát is tettem a szalonna alá, így szoktam kísérletezgetni. Ha finom, legközelebb így készítem, és finom lett.
  3. 200 fokos légkeveréses sütőben 45-50 percig sül, de a gombócok nagyságától függően ez több is lehet.
  4. Kiszedve, kihűlve tökéletes húsvéti hidegtálra való finomság. (Az utolsó képen hagyományosan készült fasírtgolyók is vannak, mert egy részét serpenyőben, bő olajban sütöttem ki.)


2013. március 22., péntek

Báránysült

Ha a Gazdának van birkafalkája, akkor sokkal gyakrabban kerül a család asztalára bárány, vagy birkasült. Így van ez nálunk is. Kb. 5 éve fedeztem fel ennek a húsnak az igazi értékét, pedig már 20 éve vannak birkáink.
Az internetről letöltöttem különböző bárányos-birkás receptet, főzőműsorokban figyeltem, hogy hogyan készítik a görögök, az angolok, az olaszok, és kifejlesztettem az Én egyedi hússütési módszereimet.
Mivel közeledik a Húsvét, lehet, hogy hasznos lesz ez a poszt azoknak, akik kedvet kapnak hozzá.

4-5 éves birka gerincéből készítettem ezt a sültet. A Párom mindig konyhakészen teszi elém a húsokat, és a nehezebb munkát is elvégzi, mert ezt a gerincet például fűrészelve kellett felszeletelni. 

Akkor jöjjenek a lépések
  1. A hússzeleteket bedörzsölöm olajpáccal, ami most féltasak őrölt rozmaring, 1-1 teáskanál só, bors és 5-6 gerezd préselt fokhagyma, 1,5 - 2 dl olíva-, vagy étolajban elkeverve.
  2. A bedörzsölt hússzeleteket egy tálba teszem, hogy szinte ellepje az olajos pác, folpackkal lezárom, és 1-2 napig a hűtőben érlelem. 
  3. Majd tepsibe rakom, amit kedvem szerint mindig kibélelek valamilyen zöldséggel. Most hagyma és sárgarépa került az aljára, amire ráteszem a hússzeleteket, ráöntöm az összes olajpácot, és még 2 dl vizet is adok hozzá. Alufóliával lezárom.
  4. 250 fokra felmelegített sütőbe  teszem a tepsit 25 percre, amiben hirtelen megsül a hús külső része, majd leveszem a hőfokot 130 fokra, és ezen puhítom tovább 2-3 órahosszat. Attól függ, hogy milyen erős a birkahús, azaz milyen korú a birka. Minél idősebb, annál több puhítást igényel.
  5. Aztán elzárom a sütőt, és zárt ajtónál hagyom kihűlni, és lehűlni benne a tepsit a tartalmával együtt.
  6. Fogyasztásra kész! Nagyon finom, és omlós a hús ezzel a technikával sütve, a családban mindenki kedvence az így elkészített birkahús. Melegen is kiváló, de hidegen is megmarad a puhasága, salátákkal pedig kiváló húsvéti étek.

2013. március 21., csütörtök

Húsvéti virágdísz

Egy öblös üveg, néhány színes fa, műanyag vagy hungarocell tojás, és újra lehet egy kicsit másként összeállítani egy szép tavaszi, húsvéti virágdíszt.


2013. március 20., szerda

Tojásfa

Mutatós húsvéti dísz a tojásfa, amit minden évben készítek Én is. Még mielőtt megmutatom az idei sajátomat mutatok néhány képet inspirációnak. 

2013. március 19., kedd

Gyerekszoba falfestés

Egy új anyagot és egy új technikát ismertem meg az elmúlt héten, falfestés olajpasztell festékkel, amit még soha nem használtam. 
A főállású projektünk egyik részprogramja a BABÓCA-Gyerekház működtetése, és az erre használt helyiséget dekoráltuk ezzel a technikával. Tulajdonképpen otthoni gyerekszoba falfestésére is kiválóan alkalmas, nagyon egyszerűen lehet felvinni, nem maszatol és egy 24 színű festék csak 3.800 Ft. Mi két dobozzal vettünk, de elég lett volna egy is.

A Bogyó és BABÓCA mesesorozat figuráit rajzolta fel a falra sima grafit ceruzával az egyik jó rajzkészséggel rendelkező munkatársunk, és a festéket sima étolajjal higítva vitte fel rá. 
A jobb felső képen látszik, hogy a Mariann kezében lévő műanyag tányéron a festék, és a műanyagpohárban az étolaj, amivel higítja és keni fel a falra a festéket. Minél több olajjal higítja, annál világosabb árnyalatot kap.
De a jó hír, hogy sok-sok felületre használható és maradt egy csomó festék. Hétvégére hazahozom a maradékot és kipróbálok egy-két felületet (üveg, fa, csempe, kifújt tojás stb.). Mindenképpen beszámolok róla.

Ti használtatok már olajpasztell festéket?

2013. március 18., hétfő

Jó nap???? Lássuk annak!


Egy pillanatkép a szombati napról. Délben, a mi kis nagyon napsütötte nappalinkban 13,3 fokban, takarókkal beburkolva vártam, hogy visszatérjen az áram. De hiába, második napja semmi :(

Csak javasolni tudom, hogy mindenki legyen nagyon hálás azért, amiért élvezhetjük a "mindennapi áramunkat", ami sokaknak egyenlő a "mindennapi kenyérrel". Most az Y-Z generációra gondolok főleg, akiknél három nap internet és telefonos Facebook-olás hiányában már komoly elvonási tünetek jelentkeztek. Ezt az unokahúgaimnál (15 évesek), az unokaöcsémnél (13 éves) tapasztaltam leginkább. Elégedetlenség, szitkozódás, nyomorult faluzás ... minden játszott!!! Nem egyszerű beláttatni velük, hogy vannak más értékek is a megszokottakon kívül.

Nálunk, ha nincs áram, akkor nincs fűtés, mert a keringetőszivattyú árammal működik, nincs telefon, nincs internet, nincs térerő, nincs semmilyen külvilági kommunikáció, nem tudtunk semmiről semmit két napig, nincs meleg víz, nincs mikró, nincs főzés és egy nap után még hideg víz sem volt, de még a hűtő tartalmát is a kutyák ették meg két nap után. És persze a faluba sem tud semmi bejönni, nincs friss kenyér, tej, orvosi ügyelet ... semmi. 

Egyre csökkenő lakáshőmérséklet, vasárnap reggel már 11,8 fokra ébredtünk. Pamutharisnya, cicanadrág, két melegítő alul, atléta, póló, póló, vastag-hosszú ujjú póló, kötött pulcsi, polárfelső, kendő a nyakban felül, és így jól éreztem magamat.
A Párom egész nap a juhoknál dolgozott, kézzel húzták a vizet a nagy falkának, mert a szivattyúhoz is áram kell, úgyhogy Ő nem fázott.
Ádám zsörtölődött rendesen, hogy mi a fenéért jött haza Debrecenből, mert vissza már nem tudott menni, ugyanis a hófúvások miatt az utak járhatatlanok lettek. A szakdolgozatán akart dolgozni, de nem tudott, így a hétfői határidő miatt aggodalmasodott. A fiatalok összegyűltek néhány óránként a kocsmában, és egy ott működő aggregátorról töltötték felváltva a telefonjaikat, hogy legalább játszani tudjanak valamivel, ha már térerő nincs, és a laptopjukat, hogy legalább egy-egy filmet tudjanak megnézni rajta. 

Én azt mondom, hogy örüljünk, hogy csak ennyi problémánk volt. Akiknél beteg ember van otthon, nem volt orvos, gyógyszer, akiknél kisgyerekek, hidegben eltölteni napokat nem egyszerű, akik ott rekedtek az utakon, családostul a hidegben ... soroljam. És még mindig van sok-sok település itt Szabolcsban, ahol még most sincs áram.
Gyertyafényben régen beszélgetett már ennyit együtt a család. Igaz, hogy átfagytam rendesen, talán mára már felengedtem, de ilyen napoknak is lenni kell, hogy jobban értékeljük, ami már megszokottként körülöttünk van.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...