2013. március 22., péntek

Báránysült

Ha a Gazdának van birkafalkája, akkor sokkal gyakrabban kerül a család asztalára bárány, vagy birkasült. Így van ez nálunk is. Kb. 5 éve fedeztem fel ennek a húsnak az igazi értékét, pedig már 20 éve vannak birkáink.
Az internetről letöltöttem különböző bárányos-birkás receptet, főzőműsorokban figyeltem, hogy hogyan készítik a görögök, az angolok, az olaszok, és kifejlesztettem az Én egyedi hússütési módszereimet.
Mivel közeledik a Húsvét, lehet, hogy hasznos lesz ez a poszt azoknak, akik kedvet kapnak hozzá.

4-5 éves birka gerincéből készítettem ezt a sültet. A Párom mindig konyhakészen teszi elém a húsokat, és a nehezebb munkát is elvégzi, mert ezt a gerincet például fűrészelve kellett felszeletelni. 

Akkor jöjjenek a lépések
  1. A hússzeleteket bedörzsölöm olajpáccal, ami most féltasak őrölt rozmaring, 1-1 teáskanál só, bors és 5-6 gerezd préselt fokhagyma, 1,5 - 2 dl olíva-, vagy étolajban elkeverve.
  2. A bedörzsölt hússzeleteket egy tálba teszem, hogy szinte ellepje az olajos pác, folpackkal lezárom, és 1-2 napig a hűtőben érlelem. 
  3. Majd tepsibe rakom, amit kedvem szerint mindig kibélelek valamilyen zöldséggel. Most hagyma és sárgarépa került az aljára, amire ráteszem a hússzeleteket, ráöntöm az összes olajpácot, és még 2 dl vizet is adok hozzá. Alufóliával lezárom.
  4. 250 fokra felmelegített sütőbe  teszem a tepsit 25 percre, amiben hirtelen megsül a hús külső része, majd leveszem a hőfokot 130 fokra, és ezen puhítom tovább 2-3 órahosszat. Attól függ, hogy milyen erős a birkahús, azaz milyen korú a birka. Minél idősebb, annál több puhítást igényel.
  5. Aztán elzárom a sütőt, és zárt ajtónál hagyom kihűlni, és lehűlni benne a tepsit a tartalmával együtt.
  6. Fogyasztásra kész! Nagyon finom, és omlós a hús ezzel a technikával sütve, a családban mindenki kedvence az így elkészített birkahús. Melegen is kiváló, de hidegen is megmarad a puhasága, salátákkal pedig kiváló húsvéti étek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...