2013. június 20., csütörtök

Pénz vagy életet :)

Anyagi helyzetünket érdemes figyelemmel kísérni, ha el akarjuk kerülni az olyan komolyabb problémákat, mint az eladósodás, az anyagi biztonság megingása vagy elvesztése, lecsúszás stb. Most nem részletezem, hogy ezek mennyi mindenre vannak hatással az életünkben, inkább néhány fontos szempontot osztok meg veletek, amit igyekszem szem előtt tartani.
  • Tanulj ki egy jó szakmát, lehetőleg olyat, amit szívesen csinálsz, mert ez fogja biztosítani a kenyérkereső bevételedet. 
  • Ha teheted, szerezz felsőfokú végzettséget, mert egy alapdiplomával már felsőfokú végzettségű munkavállalói kategóriába tartozol, ami az egész életedet végigköveti. Több lehetőség lesz nyitva előtted a munkaerőpiacon.
  • Alakítsd ki a számodra megfelelő jövedelmi szintet, ami biztosítani tudja a jelenlegi életszínvonalad stabilitását.
  • Bevételeid legalább kettő, de ideális esetben három helyről származzanak: 60-30-10%-os megoszlásban. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, de érdemes erre törekedni.
  • Stabilizáld a jövedelmedet, amit elérhetsz egy főállással, és kiegészíthetsz másodállásokkal is. 
  • Növeld a jövedelemtermelő képességedet, képezd magad folyamatosan, így egyre magabiztosabb leszel az adott területen. Képzések, tréningek, szakkönyvek stb. sokasága közül választhatsz.
  • Figyelj a bevételeid és a kiadásaid egyensúlyára! Ne költekezz feleslegesen! Minden kiadásodnál tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy szükséged van-e rá?
  • A bevételed minden hónapban több legyen, mint a kiadásod. Ha főállásodból rendszeres a bevételed, akkor a kiadásodat csökkentsd ez alá. Szoktasd magad hozzá, hogy egy kicsi mindig maradjon. Már a tudat is sokat segít, hogy kijöttél a pénzedből az adott hónapban.
  • Kerüld az eladósodást!!! Ne engedd, hogy magával ragadjon az az érzés, amin egyébként lehet uralkodni. Ez pedig a ,,Nekem is kell!" ,,Én is akarom!" Kemény dolog rendszeresen kiadni havi törlesztéseket a bevételeidből, főleg, ha évekre történik az eladósodás. Ez komoly életszínvonal csökkenéssel is járhat.  Persze vannak olyan helyzetek, amelyeknél elkerülhetetlen (pl.: lakásvásárlás), de légy nagyon körültekintő a feltételekkel. Mérlegeld, hogy mit miért vállalsz be?!
Ami pedig a legfontosabb, hogy legyen az alap mottód:
 HA TÖBB PÉNZEM LESZ, AKKOR SEM LESZEK ETTŐL BOLDOGABB, MINT AMILYEN MOST VAGYOK!

5 megjegyzés:

  1. Szerencsére megvan a több forrás, és a kiadásaim is be tudom már osztani, legalábbis jobban, mint azelőtt, de meg kellett tanulnom, hogy az élet fontosabb, és érdemes inkább kevesebbet vállalni mellékesben. Hiszen minek a pénz, ha nincs időm azokkal lenni, akiket szeretek... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben teljesen egyetértek Veled!
      Mindenképpen mérlegelni kell, hogy az adott életszakaszban kinek mi a fontosabb. A több lábon állás egy biztonságérzetet is jelent, persze csak addig, amíg hosszútávon nem megy az élet más, fontosabb területeinek a rovására, mondjuk a családéra.
      Ha elég az egy forrás, akkor nincs gond, a bevétel beosztása történhet az életszínvonal átalakításával is. És most szándékosan nem használom a ,,lejjebb adás" megfogalmazást, mert az átalakítás teljesen más képet fest az életünkben.
      Én a felsorolt szempontokat tartom jelenleg fontosnak, természetesen van olyan pont, amelyek mások számára ,,nem releváns" (ez pályázatírási szakkifejezés :)

      Törlés
    2. Ó, használják azt sok szakterületen, a fordítások során sokszor találkozom vele :-) Az átalakítással pedig teljesen egyetértek, még ha először esetleg „lejjebb adás”-nak hat is. :-)

      Törlés
  2. Számomra a legfontosabb a hitelfelvétel elkerülése. Csak a saját példánkkal tudok jönni... úgy gondolom nem olyan fontos a saját lakás/ház. Sajnos mi magyarok nem nagyon vagyunk rugalmasak ha bérlésről van szó. Sokan úgy gondolják az a jó, ha valami a sajátod.
    De elmondom a saját példánkat, mert sokan kérdezgetik tőlünk miért nem veszünk már lakást/házat, miért nem telepedünk le. Eger kis város, a páromnak nagyon bejött a váltás, jó a munkája, szereti amit csinál, de tudjuk, hogy ha 2-3 év múlva elérte a mostani munkájában a csúcsot, akkor váltani kell, és ehhez Pest felé kell költöznünk. Nekem időszakosan vannak munkáim, meg a közös családi vállalkozás, de szerencsére nem vagyunk nagy ország, bármikor (ahogy most is) hazautazok, ha az én hozzáértésemre van szükség.

    Nem akarjuk magunkat hitelbe belelovalni, mert napjainkban szerintem menni kell a munka után, és nem hiszem azt, hogy ha belefogok egy hitelből fizetett lakás/ház vásárlásba akkor azt pikk-pakk 4-5 év alatt ki tudjuk csengetni. Persze más egy olyan vállalkozás ahol teljesen mindegy hol él, vagy telepedik le, bárhonnan tudja végezni, mert szerencsére van ilyen is. A mi esetünkben azonban a ház/lakás röghöz köt. Nem azt mondom, hogy albérletben akarom leélni az egész életemet, én is szeretnék majd olyan otthont amit saját kedvemre alakítgathatok...hazudnék ha nem szeretnék DE nem minden áron. A mostani lakásunk szuper, az ízlésvilágom pont ilyen, mint a lakás. Sokan azt mondják szerintük ez pénzkidobás mintha az ablakon dobálnánk ki a pénzt, mehetne az törlesztőrészletre is. DE! Így mi tényleg nem vagyunk röghöz kötve, a cég ahol most dolgozik a párom kb. 1 hét alatt ki tudna vonulni az országból, ha úgy döntenének, és neki ebbe a régióba hasonló álláslehetőség nincs. csak ismételni tudom magam, menni kell a munka után. A lakásunkat pedig használjuk, azért van, nem pedig azért, hogy mindenáron belebolonduljunk a törlesztésbe. Nem akarom, hogy az életünk arról szóljon, hogy reggel 7kor elmegyek otthonról, este 7után érek haza, hulla vagyok, feszült vagyok senkire és semmire sincs időm, mert meg kell keresni a törlesztőrészlet árát. Látom a környezetembe mennyire nehéz most a hiteleseknek, én nem akarok így élni. Inkább ha megszorulnánk akkor mondhatjuk azt, hogy lentebb adjuk az igényeinket, megyünk egy kevésbé modernebb, olcsóbb albérletbe. Szerintem gyereket nevelni albérletben is lehet. Jut pénzünk az álmaink megvalósítására... tudunk félrerakni, utazni-nyaralni, olyan dolgokat megvásárolni, megvalósítani amire tudom, hogy nem futná, ha hitelünk lenne. Érdekes, hogy nyugaton ez már teljesen elfogadott, nálunk meg még húzzák rá az emberek a szájukat. Én sokszor megkapom a rosszalló megjegyzéseket emiatt, de már csak legyintek, hogy minek a ház, ha egyszer meghalok, amit keservesen összekuporgattam, úgy sem vihetem magammal...akkor inkább élek. nem azt mondom, hogy mindenkinek így kell tennie, ez csak az én személyes véleményem :)

    A listáddal pedig teljesen egyetértek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megírtad ezt a hozzászólást. Erre reagálni fogok egy külön poszttal, mert hasonló a véleményem nekem is. Bár mi beleszaladtunk egy nagyon komoly hitelfelvételbe, ami az összhavi bevételünk 1/3-át viszi el tőlünk, és nagyon nehéz a jelenlegi időszakunk ebből a szempontból, de túléljük :)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...