2012. szeptember 29., szombat

Tervezés


A tervezés az élet egyik legfontosabb része! Munkámból eredően mindent szeretek magam körül megtervezni, mert így átláthatóbb az összes tennivaló és könnyebb a megvalósítás. Ezt a tervezést a munkámban, a háztartásvezetésben, a szabadidőm kihasználásában, az emberekkel való kapcsolatalakításban, a főzésben, a kertészkedésben…, szinte minden életterületen használom, és csak ajánlani tudom Neked is. 
Kb. 10 éve szoktam rá, amikor elolvastam Mihael LeBoeuf: Az önszervezés iskolája című könyvét, és alkalmazni kezdtem a benne lévő feladatokat. Azóta van minden évben határidőnaplóm, már a tizediket használom, azóta írom le a terveimet is. A szavam járása lett, hogy minden apró és nagyobb dolgot projektnek hívok. Ha közös lecsókészítést tervezünk otthon, akkor az a „lecsós-projekt”, ha kozmetikushoz készülök, akkor az a „szépítkező-projekt”, a lényeg az, hogy minden projekthez szükség van tervre, a méretétől függetlenül. 
Tervet lehet készíteni fejben is, amikor csak gondolatban tervezel, és ez a napi rutinos dolgoknál teljesen jól van, de Én gyakran tervezek írásban is. Vannak hosszú-, közép- és rövidtávú terveim. A hosszú és középtávú terveimet folyamatosan formálgatom, alakítgatom, bővítgetem, de a cél az mindig a szemem előtt van, így az élet változásaival sem téveszthetem el az irányt. Ezekről írok majd bővebben, mert egészen izgalmassá lehet tenni a tervezgetést.
Most inkább a rövidtávú célok megtervezését mutatom meg, mint egyik jó módszert a sok közül, de Nekem ez vált be. Minden esetben, a kis és nagy projekteknél is ezeket az alaplépéseket kell alkalmazni.

A projekt általános lépései

Ötlet/gondolat, amiből majd a projekt célját kell leírnod
A cél megfogalmazása
Tervezés fejben és írásban, rajzban: a cél elérésének lépései, mérföldkövek
A tervben mindig ezekre a kérdésekre adj választ: 
MIT? MIÉRT? HOL? MIKOR? KIVEL? HOGYAN? Mire van szükség hozzá? MENNYIÉRT?
A lépések külön-külön átgondolása, részletek leírása annyira aprólékosan, amennyire igényled. Ha már rutinos vagy benne, akkor csak nagyvonalakban kell leírnod, de Én szeretek pontos lenni és maga a tervezés is öröm számomra, úgyhogy Én még most is aprólékos vagyok azokban a tervezésekben, amelyek fontosak.

Példa az egyszerű projektre

Ötlet/gondolat  Esztert meglepem egy horgolt karkötővel
  • Cél        Ajándékkészítés Eszternek
  • Mit?      Horgolt karkötőt
  • Miért?   Meghívott az egyik koncertjére, és viszonzásul szeretnék neki örömet okozni. Örömmel készítek SK (saját kézzel) apróságokat, és jó érzés, ha másnak adhatok         magamból egy kicsit.(Ezekkel a pozitív, jóindulatú gondolatokkal olyan személyiséggé formálod magadat, amit nem is gondolnál, mert leírva, és majd a készítés alatt is a tudatalattidat észrevétlenül programozod, aminek óriási szerepe van minden terved magvalósításában.)
  • Hol?      Ez egyértelmű ennél a projektnél – itthon készítem
  • Mikor?  Három hét múlva koncertezik, és akkorára kell, hogy készen legyen.
Határidő: 2012. október 15.
  • Kivel?    Ez itt nem aktuális (szakmai nyelven: nem releváns).
  • Hogyan?Horgolva
  • Mire van szükség hozzá: horgolócérna, horgolótű, minta, gombok, gyöngyök, ajándéktasak.
  • Mennyiért? horgolócérna: 350 Ft/gombolyag + itthoni maradékok
Egyéb fontos dolog: Ki kell derítenem Eszter milyen színeket visel leginkább mostanában, mert már régen nem találkoztunk. A tizenéves fiatalok gyorsan váltogatják a stílusaikat, úgyhogy ezt az anyukájától kérdezem meg Facebook-on, mert most Angliában van. Ez a cérna színválasztásánál fontos.

Ide még szeretek betenni egy-két képet, vagy fotókat a tervezett dologról, mert a vizualitásnak is fontos szerepe van a megvalósulásban.

Ez egy egyszerű példa, de egy bonyolultabb feladatnál is megmutatom a projekttervezést élesben, mert a tervezett lakásfelújítás részeinél is ezt alkalmazom.

Te megtervezed a dolgokat magad körül? Ha igen, milyen módszereid vannak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...