2013. január 7., hétfő

Munkanélküli élethelyzet - jó vagy nem?

Egy életmód blogban úgy gondolom, hogy nem csak a szép és jó dolgokat kell megmutatni, mert a hétköznapok nem csak ebből állnak, hanem az elgondolkodtató, kicsit szomorú élethelyzeteket is, mert ez is hozzá tartozik az élethez.
Különleges helyzetbe kerültem. Január 2-a óta munkanélküli vagyok, és önkéntesen végzem azt a projektelőkészítést, amiben február 1-től (várhatóan, de ez már a harmadik módosított kezdési időpont) főállásom lesz. Az önkéntes munkámhoz hozzátartozik az, hogy a projekt 13 fős csapata összeálljon úgy, ahogy azt az EU (Európai Unió) előírja. A múlt héten álláshirdetéseket adtam fel a megyei napilapokban, hogy a még hiányzó két főállású, szociális felsőfokú végzettségű esetmenedzseri állásra megtaláljuk a megfelelő szakembereket.
A hirdetés megjelent 3X, a jelentkezők beküldték a szakmai önéletrajzukat, és személyes meghallgatásra hívtam el ide a falunkba 12 jelentkezőt. Az első meghallgatás ma reggel 8 óra volt 6 fővel, a következő szerdán lesz.
Számomra megdöbbentő és elgondolkodtató élethelyzetekkel szembesültem ma.
A jelentkezők diplomás, a falutól 40-50-80 km-re élő emberek, és felvállalják egy 150 ezer Ft-os bruttó béréért azt, hogy napi szinten utaznak ide a faluba és vissza az otthonukba, csak legyen végre fix munkahelyük. Az sem baj, ha a minimálbér nettója, vagy volt aki már annak is örülne, ha legalább 50 ezer Ft marad meg havonta, mert az elmúlt időszakuk reménytelen munkakeresése, a cégek minimálbéres, több műszakos kihasználása megviseli Őket. 40 év alatti, városban élő (Nyíregyháza, Tiszavasvári, Nagykálló) nőkről, anyákról beszélek, akik a családjuk mellet bevállalják még a napi ingázást, a kevés nettó bért is, csak munkájuk legyen. 
Én most úgy vagyok munkanélküli, hogy tudom, hogy újra lesz főállású munkám, és persze azért kapcsolódva egy céghez maszekban dolgozok más projekteken is (pályázati menedzsment, programszervezés), és a háttérben itt van a Párom, akinek a mezőgazdasági bevétele azért nem engedi, hogy teljesen lecsússzon a családunk. De az, akinek tényleg semmi más bevétele nincs, a férj is munkanélküli, vagy közmunkás, és teljesen nem tudják, hogy hogyan tovább, a kifizetetlen számlák halmozódnak, a gázt már kikapcsolták, élni kell, de egyre csökkenő színvonalon, idegesség, frusztráció a családban, a párkapcsolatban... 
Szóval megint csak oda lyukadok ki, hogy legyek nagyon hálás, hogy így alakul az életem. És talán úgy könnyebben lehet értékelni a saját helyzetemet, hogy szembesülök azzal, hogy másoknak milyen hétköznapi problémái vannak.
Legyek hálás azért, hogy az otthonomban meleg van, vizünk, áramunk, internetünk van, olyan ételt eszünk, amit szeretnénk, autóink vannak, eljárhatunk wellneszezni, a gyerekeinket támogatni tudjuk a tanulásban, egészségesek, nyugodtak és energikusak vagyunk.

Megjegyzés: 
Hiszem, hogy a pozitív gondolkodásom miatt alakul így az életem. Arra fókuszálok, hogy mindig a számomra és a családom számára a legjobb helyzetet adja az élet, és az Én tennivalóm csak annyi, hogy elfogadjam a lehetőségeket, és élni benne úgy, hogy örömöt találjak az adott jelenben, a pillanatokban.
És tudom, hogy ez így van jól!

2013. január 6., vasárnap

Csészemelegítő teszt = CsM

Ahogy ígértem, jöjjön a CsM-teszteredmény


Kiválasztottam két ugyanolyan csészét, és megtöltöttem mindkettőt a forró itallal (a képen a teatesztelés van). Rátettem az egyikre a CsM-et és 20 perc hűlés után megmértem mindkettő tea hőmérsékletét. Az egyik csészében 34.4, a CsM-esben 36.2 fokos volt a tea. 

Teszteredmény: 
  • Tényleg tovább tart a tea melege :)
  • Iváskor nem igazán jó, hogy beleér az alsóajkam a horgolt szélbe, lejjebb kellett húzni, hogy ne zavarjon, közben pedig arra kellett figyelni, hogy még a csészén lévő részt fogni tudjam a tenyeremben, mert az is lejjebb került.
  • Közben kiderült az is, hogy az ital melegétől egy kicsit (na jó, nagyon) meglazult a CsM. Így állandóan csúszkált a csészén, ami megint csak elterelte a figyelmemet magáról a tea élvezetéről. Odébb varrtam a gombot egy kicsit, de így is csúszkált (pedig pamut fonalból készült).
  • Célszerű közvetlenül az ital fogyasztása előtt felgombolni a csészére, mert ha rajta van, összecsorgatjuk a filterrel, a mézzel, csokival, a merőkanállal mert forralt borral (a ragacsos krampampulit nem is mondom, mert azt nem próbáltam ki vele).
Összességében kellemes látványt nyújtanak ezek a kis kreatív melegítők, SK ajándéknak is jó, de nem fogom használni. 

Miért NEM: 
  • Mert macerás: felgombolni-legombolni, megint fel és újra le..., aki naponta több csésze teát megiszik, annak tényleg macerás.
  • Az az 1-2 fok plusz meleg semmit nem számít, mert 20 percig úgy sincs a csészében a tea, mert megiszom addig.
  • Zavaró ivás közben, nem tudom a teázás igazi örömét átélni (hú, ez a közhely milyen szépen hangzik).
  • Figyelni kell, hogy össze ne piszkolódjon, mert ha igen, akkor többet szárad a radiátoron, mint amennyit használnám.
Szóval tényleg ötletes volt, aki kitalálta, és aki szereti az használja! 


Újra itthon

Tel Avív - Holt-tenger - "Világvége fesztivál"
Lea tegnap éjszaka megérkezett Közel-Keleti útjáról. Végre itthon van, azaz Magyarországon, bár ide haza, a Nyírségbe csak szerdán jön, de már az a tudat is jó, hogy itthon van! 
Egyáltalán nem vagyok aggódós anyatípus, úgyhogy nekem kellett itthon bátorítani a mamákat, hogy nyugi, jó helyen van, csak jó dolgok történnek vele, de a médiahírek, az izraeli és az egyiptomi belpolitikai helyzetek aggódásra adtak okot azoknak, akik TV-t néznek. És a nagyszülők, azok TV-znek rendesen. És sok-sok rosszra gondolnak rendesen. 

Nem kellene! 
Mert minden rendben van akörül, aki azt akarja, hogy jó dolgok történjenek vele. Lea ilyen, így gondolkodik, és folyamatosan jó dolgokat vonz be.

Lea elmúlt két hete képekben


Dahab - tevegelés - zarándok út - tenger
Napfelkelte a Sion hegyén
Azért, jó, hogy itthon van!

2013. január 5., szombat

Heti salátám

Még soha nem ettem és nem is csináltam koktélrák salátát, de már régóta ki akartam próbálni, mert kíváncsi voltam az ízére. Olyan jól néznek ki a konyhás fotókon. És különben is, az új évi fogadalmamhoz híven az egészségesebb életmódhoz hozzáterveztem, hogy heti rendszerességgel kipróbálok egy-egy új salátát és amelyik ízlik azt rendszeresítem. Ez az első.

Így készült:
Vettem a TESCO-ban egy csomag fagyasztott koktélrákot. Felengedés után leöblítettem és meglocsoltam citromlével, amiben addig állt, míg felforrt a kb. fél liternyi víz. Beledobtam a rákocskákat, és 2 percig főztem (újraforrástól számítva), majd hideg vízzel újra leöblítettem. Kész a rák. (Ezt a netről néztem, hogy így kell).
Jöhet a saláta:
fejes saláta, paradicsom, uborka feldarabolva.
Salátaöntet: 
3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé és halas fűszerkeverék (a Kotányit szeretem).

Aztán már csak össze kell pakolászni, és kész! (Összepakolászni a salátákat evés előtt szoktam,mert egyébként összeesik az öntettől.) 
Lehet kisadagban tálalni, de kóstolás után Én egy nagyadagot ettem, Ádám is, és még két kis adag lett belőle, ami éppen kóstolónak volt elég.

Legközelebb nagyobb csomag rákot veszek.

2013. január 4., péntek

SK - Műsorajánló

Nem vagyok nagy TV néző, de van néhány műsor, amit szívesen követek. Ilyen a Spektrum Home műsorán a "Majd Körszti megmutatja" című lakberendezési műsor. Kirsti Allsopp saját kézzel (SK) készít könnyen elkészíthető, otthont díszítő tárgyakat, és nem a tucattermékeket, hanem a valóban egyedit preferálja. 

Az egyediségen túl két dolog van ami különösen tetszik a műsorban:
  1. Bemutat régi és új kézműves tevékenységeket, amelyeket Ő maga is kipróbál. Elkészít a mesterek segítségével egyszerű lakberendezési és dekorációs tárgyakat, miközben bemutatja az adott kézművesség apró részleteit, technikai trükkjeit: textilműves, esztergáló, bőrdíszműves, rézműves, üvegfúvó, csempe-, szőnyeg- és gyertyakészítő stb. 
  2. Lelkesen szeretteti meg a régiségek újraélesztését, bolhapiacokon, antik boltokban, használt bútorboltokban kutat egyedi dolgok után, és ha szükséges átalakítja, úgy teszi a lakás megfelelő helyére. Remek enteriőröket alakít ki ezzel.
 Ajánlom mindenkinek, aki szereti az efféle lakberendezést.

TEEKANNE tea-teszt



Ezt a posztot kreatívniki érdeklődésére írom.

Kedvenc teáim a gyümölcs, és a különböző hangulatteák, amiből mindig veszek egy-egy doboz egyveleget, így könnyebb eldönteni, hogy melyik lesz az a csomagból, ami tényleg kedvencé válik. Legtöbbször a PickWick teákból állítanak össze mindig új kompozíciót, de most a TEKANNE is előrukkolt ilyen mixekkel. Szerencsémre!
A teákat Én csak mézzel ízesítem (egy csésze tea+1 teáskanál méz), mert szeretem, ha egy kicsit édes. De vannak olyan teák, amelyek önmagukban is fantasztikusak, az illatuk az ízük is felemelő.
Szeretek új ízeket kipróbálni, aztán megkóstoltatom a családdal is, mint kísérleti emberkékkel ( több-kevesebb sikerrel), aztán van, amit nagyadagban szerzek be a mindenkinek tetsző ízűekből, és van amit csak magamnak, mert csak Én iszom.

A TEEKANNE teák „Magic Winter” és „Word of Fruits” csomagjában lévő teák közül a számomra legfinomabb teák sorrendje:
  1. Magic Moment: különböző gyümölcsök (alma, narancs, szőlő), fahéj, hibiszkusz, csipkebogyó egy kis rum ízzel fűszerezve. Az illata és az íze is varázslatos. Ez a tea fogyott el a leghamarabb.
  2. Winter Time: szegfűszeg, fahéj és mandulakeksz ízekből igazi karácsonyi illatokat varázsol a csészébe.
Mindkét tea ízlett itthon mindenkinek. Én pedig odavagyok értük. Ezekből veszek magamnak még-még-még, a vendégeket is szívesen megkínáltam belőlük és bátran fogom ajándékozni is őket.
 
  1. Granny’s Finest: a szilva ízű gyümölcs teát a bodza-vanília íz finom hangulat teává alakítja. Magam részére vennék még belőle.
  2. Sweet Cherry: nagyon finom, igazán édes ízű, tényleg visszaadja az érett cseresznye ízét. Veszek belőle a magam részére.
  3. Fresh Orange: az intenzív narancsízesítésű tea összetevői: alma, hibiszkusz, csipkebogyó, narancshéj, szederlevél. Tényleg erőteljes narancs íze van, finom, még méz nélkül is. Vennék belőle egy egész dobozzal is a magam részére.

 A dobozokban lévő többi teafajta:

  1. Red Berries: málna és vörösáfonya ízesítésű tea piros színe is izgalmas, ugyanúgy, mint az édes cseresznyéé, és az íze is nagyon gyümölcsös.
  2. Forest Fruits:  a hagyományos erdei gyümölcsízű tea: málna, szeder, szamóca, feketeáfonya ízzel kombinált. A Pickwické és a Liptoné is hasonló ízt ad, semmi extra élvezet. De lehet, hogy csak azért, mert ezt a teafajtát már sok-sok éve iszom, és valami ütős ízre mondhatnám azt, hogy: „Na ez IGEN! Ilyen erdeit még nem ittam!” de azt a TEEKANNE-sre sem tudom mondani.
  3. Irish Cream: ez a tejszínes ízű feketetea ír whisky-vel kombinált ízvilágot ad, nekem olyan karamellás volt az íze, jó volt megkóstolni, ajándékba elfogadnám, de külön nem vennék belőle egy egész dobozzal.
  4. Earl Gray: hagyományos ízű angol fekete tea bergamott aromával klasszikus teának számít a családban. Nekem kicsit unalmas ez az íz, és nem igazán különbözik a Pickwick vagy a Lipton earl gray változatától. 

2013. január 3., csütörtök

Csészemelegítő prototípus

Az elkészült bögretermoszom, vagy csészemelegítőm :) horgolt prototípusa.
Horgolt prototípus
A használatának tesztelését hétvégére tervezem a következő italokkal: forró tea, forró csoki, és egy kis hétvégi mámorként forralt bor, és a még soha nem csináltam: krampapuli. 
Amit tesztelek az a használhatóság:
  • Mit melegít? A csészét vagy az italt? Tényleg tovább tart a csészében lévő ital melege, és ha igen mennyivel?
  • Jobb így a kézben tartani a csészét, vagy semmi különös érzés nincs benne?
  • Zavar-e ivás közben?
  • Figyelni kell e, hogy ne piszkítsuk be, mondjuk a lecseppenő italoktól, vagy egyáltalán nem zavaró, hogy a csészén van?
Ha valami még ezen kívül eszetekbe jut, és kíváncsiak lennétek rá, akkor jelezzétek. 
Az eredményről beszámoló vasárnap estére várható.

2013. január 2., szerda

Igazi házi a mamától

Igazán hálás lehetek azért, mert itt, a szülőfalumban élhetem az életemet, és itt élnek még az Én és a Párom szülei is. Nagyon sokat segítenek ma is, és segítettek ezelőtt is. Amikor a gyerekek kicsik voltak, mindig lehetett számítani a bébiszitterkedésükre, vagy amikor levelezőn végeztem a tanulmányaimat, család és főállás mellett besegítettek a háztartásba, a kajakészítésekbe. Köszönet érte!

Ez utóbbiról kicsit többet fogok írni ebben az esztendőben, mert a mai napig Ők látnak el minket a vidék sok-sok értékes alapanyagával, amit Ők termelnek meg, Ők állítanak elő.
Az átalakított életvitelembe nem fért bele, hogy baromfiudvarom legyen, hogy háziállatokat tartsunk (régebben voltak malacok, kocák, házinyulak, baromfi: tyúkok, csirkék, kacsák), és a veteményeskertet is lecsökkentettem, mert nem volt idő a növények gondozására. De a mamáknál minden megmaradt úgy, ahogyan azt gyerekkorunk óta megszoktuk, mert az, hogy háziállatok, kapirgáló tyúkok, röfögő mangalicák, sok-sok zöldség és gyümölcs nélkül nem élhetnek itt a faluban a 70 év körüli emberkék, az teljesen természetes. Mi gyerekek pedig élvezhetjük az eredményt, de még az élvezet előtt értékeljük és hálásak legyünk azért, hogy még van erő és energia a szüleinkben arra, hogy nem csak magukat, de még a gyerekeik családját is ellátják finomságokkal.

Ezekben a posztokban megmutatom, hogy mikor miket kapunk a mamáktól, hol az egyiktől, hol a másiktól.

Így érkezett és ez volt a tartalma
Az év első csomagja: mangalica kolbász és sózott szalonna, igazi kapirgálótyúkos tojások, dióbél, sült tök, amit már csak enni kellett.

2013. január 1., kedd

Teamánia és a bögremelegítő

Teafüggő vagyok. Imádom minden fajtáját, legyen az fekete, zöld, gyümölcsös, vagy hangulat tea, mindegy, csak meleg csészében kortyolható legyen ilyenkor télen.
Rátaláltam a TEEKANNE téli teacsomagjaira, mindkét dobozban 6 fajta teafilter van (5-5 db filter), és isteni finomak.
És ha már forró tea, akkor készítsünk bögretermoszt. Ez nem csak a bögrében lévő teát tartja tovább melegen, de a kezünk is jobban bírja majd a forró csésze fogását, mert Én mondjuk szeretem szorongatni és nem a fülénél fogni a csészét.
Inspirációs fotók a netről, a sajátomat ezután készítem el, de jó ötletet találtam "azzaph" blogjában is.
 
 





2013. év első napja

Az új esztendőt a lencsefőzés és a nagycsaládi köszöntés után egy kiadós határszemle követte. Említettem már, hogy a Párom őstermelőként juhokkal foglalkozik és a mai napra a juhászának szabadnapot adott, így most Ő hajtotta ki a kisfalkát, mert "jógazdaszemmel" szereti néha látni, hogy hogy legelnek. 
Kora délután Én is kimentem hozzá a legelőre, mert ez a mai friss levegő, a napsütés, a hideg igazi tisztítókúra volt a szilveszter után. Ráadásul a zúzmarás minden, csodaszép látvány mindenhol.
Csináltam néhány fotót kint is és a juhhodályban is, mert a juhok nagy része decemberben ellett meg, így azok bent vannak a kisbárányaikkal. Nagyon jó látni a báránykák cikázását, aranyosak ...
Jól kezdődött ez az év is!

Minden zúzmarás - GYÖNYÖRŰ!!!
Legeltetés és legelés a betakarított káposztaföldön
Juhász munka közben

A juhhodályban lévő falka és a kisbárányok - nagyon cukik :)
Ja, és három hete készítettem egy fotót (akkor még hó volt), amikor kint a havon ellett meg egy birka, több kilométerre a hodálytól, és autóval kellett behozni a Páromnak, hogy meg ne fagyjon. Én is vele mentem fotózni, mert ugye itthon voltam szabin és ráértem.
Sajnos megijedt az anyajuh a fényképezőgép bekapcsolásának hangjától is és a zummolástól is, így nem fotózhattam kedvemre, de ez a kép azért meg lett.

Kis picurka - nyálkásan a hideg havon :( de mindig túlélik :)

2012. december 30., vasárnap

Szilveszteri készülődés

Az előző bejegyzésemben a szilveszteri "körömdekor" ötletekből az Én választásom egy mintázatlan csillogó lett, mert tegnapelőtt találtam egy Rose&Nail (094) fedőlakkot 350 Ft-ért a nyírbátori Zöldpatikában (az egyik legolcsóbb üzlet a környéken), amit bármilyen színű alaplakkra fel lehet vinni. Már három napja lakkoztam ki a körmeimet az Essence Colour&go (66) zöldes színű lakkjával, és erre csak felvittem ma délelőtt két réteg csillogót.
Ilyen lett, telis-tele apró, színes kis flitterekkel, tényleg, mintha konfettinek lennének (Gina előző megjegyzéséhez kapcsolva).
Nekem tetszik, és gyorsan elkészült, mert most nem nagyon van időm a mintás lakkozáshoz.

És mennyi mindent csináltam a mai napon a szilveszterre elkészített körmeimmel, mert délelőtt lakkoztam és utána... Megmutatják a fotók.
Gyümölcsös túrótortasütés szilveszter estére 
(piskótasütés, töltelék, zselésgyümölcs-már a hűtőben pihen)
Lecsósragu készítés ebédre, amiből délután 3-kor lett evés, 
mert akkor értek haza a ház férfi emberkéi 
(tűzifát aprítottak körfűrésszel, jól elfáradtak)
 
Gyömbéreskeksz csokimázazása 
(a kekszet még karácsony előtt kisütöttem)
Névnapi virágom átültetése, nem halogathattam tovább 
(még reggel felírtam a napi teendőim listájára)
És még előttem áll egy adag báránygerinc bepácolása, a szilveszteri vacsorához, csak a feldarabolást és a konyhakészre előkészítést a Párom csinálja mindig, ha bárány vagy birkahúsról van szó. Elvégre az Ő mestersége a juhtenyésztés, Ő nyúzza és Ő darabolja.
De most pihen egy kicsit (elaludt), mert fárasztó napjai vannak (korán kelés, kemény fizikai munka - két hete kezdődött a nagy falka ellése), aztán egy óra pihenés után újra aktív lesz. A pihenőidőben pedig befejezhettem ezt a bejegyzést.

Holnapra már csak a hússütés, a tortadíszítés és a friss saláta elkészítése marad. Ja, és persze a lencse beáztatása, mert elsején mindig Én csinálom a lencsés ételt, és abból kóstol mindenki, mert visszük magunkkal az "Újévköszöntésekre".

Te hogyan készülődsz a holnapi napra?

Szilveszteri körömdíszítés

Az év utolsó napján az ünneplés mindig kicsit bohém, de még is olyan lazán ünnepélyes. Ezért úgy gondolom, hogy mind a ruhának, mind a kiegészítőknek, mind pedig a smink-frizura-körömnek egy laza, vidám, színes, kicsit csillogó trendet kell követnie. 
Összegyűjtöttem néhány körömdíszítési ötletet, amiből meríthet az is aki kicsit konszolidáltabban, és az is, aki kicsit (vagy nagyon) bohémül akarja tölteni a szilveszteri éjszakát. 
A képek a Biginről származnak.






2012. december 29., szombat

PP, mint Praktikus PET

A lekonyuló csizmaszárak ellen Pillecukor blogjában találtam egy jó ötletet, csak nem tudtam beszerezni ilyen segédeszközt, így maradt az összetekert újságpapír nálam is addig, míg nem jött egy sugallat a PET palack újrahasznosítására. Annyiféle ötlet van rá, nekem most ez jutott eszembe.

2012. december 28., péntek

Még van munkám 3 napig



A munkaasztalom
A mai az utolsó munkanapom ebben a 8 hónapos programban, 2012. április 1-től december 31-ig tartó munkaszerződéssel. Igaz, hogy folyamatban van egy másik 28 hónapos program menedzseri állása, aminek a kezdetét már 2013. január 1-re módosítottuk, de még mindig nincs megkötve a szerződés a projektre (a támogatást kezelő szerv és a pályázó önkormányzat között), így csúszik a projektben résztvevő 13 fő (köztük Én is) munkaszerződésének aláírása is.
Az újesztendő első munkanapján (2-án) mehetek a munkaügyi központba, és újra munkanélküli leszek, remélem csak 1-2 hétig, aztán csak aláírják már azt a szerződést. 
Addig pedig önkénteskedek és kreatívoskodok :) Valami miatt így kell lennie!

2012. december 27., csütörtök

Télen is színesen

Ezeken a napsütéses, enyhe téli napokon simán elhagyható a nagykabát és kellemes nappali viselet a meleg, színes mellényke. Fokozhatjuk a jókedvünket a vidám, színes kiegészítőkkel, és becsempésztem egy rókás gyűrűt is, mert a bagoly után a róka lesz a trendi figura (a szakemberek szerint).

Szeretettel főzni

Amikor először találkoztam Soma Mamagésa médiaszereplésével már akkor éreztem egy óriási szimpátiát vele kapcsolatosan, ami azóta is meg van bennem. Az életfelfogásának alternatívái egy Nő számára nagyon vonzó tud lenni. Ahogyan megéli, és élvezi az élete hétköznapjait, ahogyan kezeli a sikereit és a kudarcait, ahogyan bemutatja az energiát adó életterületeket: nő-férfi közötti kapcsolatot, a főzés-evés örömét, az energiák tudatos használatát stb.

Egy éve indult a Soma Mamagésa Ébresztő TV-s műsora havi adásokkal, és mindig találok benne olyan pontot, amit beépítek a saját életvitelembe is. Az első adás első részében "belácsot" süt, és annyira megtetszett az, hogy mennyi szeretet energiát ad az ételnek a készítése közben, hogy azóta Én magam is hozzászoktam ehhez a főzési módhoz. 

Rákészülök már a hozzávalók beszerzése, előkészítése közben is, és végig a készítés folyamatán, becézgetem, elnevezem őket, jópofa vicces jelzőket lehet kitalálni minden alapanyaghoz, kész ételekhez.   
Ha valami félresikerül, vagy bosszankodásra ad okot, Én abból is viccet csinálok. Például, ha egy tojás véletlenül leesik a földre (amit nem egyszerű felszedni, mert nyúlik rendesen), akkor ilyeneket mondok: "Ó-Ó-Ó! Te kis huncut! Megöngyilkoltad magad?" 
És nem bosszankodom miatta, hogy leesett és fel kell takarítani, hanem behívom a cicákat, akik gyorsan fellefetyelik, és még örülnek is neki, hogy ilyen nyers tojás "kuriózumot" is ehetnek néha a konyha padlójáról. A tojás pedig ez esetben a cicák szervezetét gazdagította a vitamintartalmával. 
Vagy ha már nem férek a  sok-sok edénytől, táltól, robotgéptől, hozzávalóktól, mondjuk egy karácsonyi konyhai készülődéskor, már akkor is spontán jön a pozitív hozzáállás: "Jajj de jó, hogy ennyi mindenem van!" És hálás vagyok érte, hogy ilyen sok mindent használhatok főzés közben.

Ilyen szellemben sokkal jobb főzőcskézni. 
Az elkészült ételt pedig telis-tele pakolom jókedvű energiával, amivel megint csak jót teszek az egész családnak, mert valahol belülről gazdagít mindenkit, aki eszik a főztömből.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...