A tojás az egyik kedvencem, a mindennapi
étkezésünk egyik alapja. A hétvégi családi reggeliket mindig tojásból állítom
össze: parasztrántotta, omlettek friss zöldségekkel dúsítva, és amelyekhez fel
tudom használni az összes hűtőben tárolt hétköznapról megmarad maradékokat
(felvágottak, virsli, sajt). De kedvenc a sonkás-tojás is, amiből egy serpenyő
(5 db fér bele egyszerre) jól átsültet készítek, amit sütés közben megfordítok,
mert így jó ropis lesz mindkét oldala, egy serpenyő híg is készül, amit lehet tumkolni
jó puha kenyérrel. A nem tojásos hideg reggeliknél is mindig van néhány főtt
tojás, ami legtöbbször elfogy a tányérról, de ha mégis marad 1-2, azt
napközben, megsózva kissé bekapom. Jó tízórai, vagy uzsonna. És még nem is említettem a sok-sok egyéb felhasználási módját.
A tojásban számos értékes anyag van, amit most
nem részletezek, mert ha kicsit utána nézel hamar kiderítheted, hogy valóságos
kincsesbánya a szervezetünk számára. Bár vannak, akik úgy gondolják, hogy a
tojás és a tojásos ételek koleszterinbombaként rombolják a szervezetet, és
hetente legfeljebb 1-2x fogyasszák, de a modern orvostudomány mindennapos
bevitelre javasolja vitamin és nyomelem tartalma miatt. Én hiszek tojás terén a
modern orvostudománynak.
De azt tudod e, hogy melyik tojás milyen tojás?
Mert ugye nem mindegy mit eszünk, ezért érdemes odafigyelni, hogy mit veszünk.
Bár nekem szerencsém van, mert édesanyám tyúkjai szinte egész évben ellátnak
minket is tojással, de néha azért a tyúkok is pihennek, nem jut annyi tojás az
asztalra, így vásárolok is néha.
A vásárláshoz ajánlok egy kis útmutatót, ami számomra is nyújtott jó néhány új
ismeretet.
Azt tudtad, hogy a tojást fagyasztva
tartósíthatod is? Összekeverve kiürült joghurtos dobozokba töltve akár félévig
is tárolhatod a mélyhűtőben. Jobb és egészségesebb a fagyasztott falusi tojás,
mint a „friss”-nek mondott TESCO-s, PENNY-s vagy SPAR-os tojás. Ha lehetőséged
van rá, szerezz be minél több falusit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése