2012. szeptember 25., kedd

Tojásos jóreggelt!



A tojás az egyik kedvencem, a mindennapi étkezésünk egyik alapja. A hétvégi családi reggeliket mindig tojásból állítom össze: parasztrántotta, omlettek friss zöldségekkel dúsítva, és amelyekhez fel tudom használni az összes hűtőben tárolt hétköznapról megmarad maradékokat (felvágottak, virsli, sajt). De kedvenc a sonkás-tojás is, amiből egy serpenyő (5 db fér bele egyszerre) jól átsültet készítek, amit sütés közben megfordítok, mert így jó ropis lesz mindkét oldala, egy serpenyő híg is készül, amit lehet tumkolni jó puha kenyérrel. A nem tojásos hideg reggeliknél is mindig van néhány főtt tojás, ami legtöbbször elfogy a tányérról, de ha mégis marad 1-2, azt napközben, megsózva kissé bekapom. Jó tízórai, vagy uzsonna. És még nem is említettem a sok-sok egyéb felhasználási módját.

A tojásban számos értékes anyag van, amit most nem részletezek, mert ha kicsit utána nézel hamar kiderítheted, hogy valóságos kincsesbánya a szervezetünk számára. Bár vannak, akik úgy gondolják, hogy a tojás és a tojásos ételek koleszterinbombaként rombolják a szervezetet, és hetente legfeljebb 1-2x fogyasszák, de a modern orvostudomány mindennapos bevitelre javasolja vitamin és nyomelem tartalma miatt. Én hiszek tojás terén a modern orvostudománynak.
De azt tudod e, hogy melyik tojás milyen tojás? Mert ugye nem mindegy mit eszünk, ezért érdemes odafigyelni, hogy mit veszünk. Bár nekem szerencsém van, mert édesanyám tyúkjai szinte egész évben ellátnak minket is tojással, de néha azért a tyúkok is pihennek, nem jut annyi tojás az asztalra, így vásárolok is néha.
A vásárláshoz ajánlok egy kis útmutatót, ami számomra is nyújtott jó néhány új ismeretet.
Azt tudtad, hogy a tojást fagyasztva tartósíthatod is? Összekeverve kiürült joghurtos dobozokba töltve akár félévig is tárolhatod a mélyhűtőben. Jobb és egészségesebb a fagyasztott falusi tojás, mint a „friss”-nek mondott TESCO-s, PENNY-s vagy SPAR-os tojás. Ha lehetőséged van rá, szerezz be minél több falusit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...