Nyárzáróként
egy jó, mulatós falusi lakodalomban voltam a hétvégén, ami már nem is olyan falusi, mert tele van modern elemekkel, de a nyírségi szokások azért megvannak.
Gyerekként visszaemlékszem a régi falusi házakban, majd sátrakban lévő lakodalmakra, amelyeknek kissé más volt a hangulata. A készülődések, a hétvégente megszervezett csigacsinálások (házi csigatészta készítés), a menyasszonyi ruhakészítés, próbálások, disznóölés, tyúkpucolás, káposztatöltés, a több napos süteményezések, amelyen az egész nagycsalád részt vett. Az én lagzimat is egy egyhetes készülődés előzött meg.
A mai modern lakodalmi készülődés itt nálunk talán még megőrzött néhány részletet, de a rendezvényszervezés profizmusa már itt falun is megmutatkozik. A helyszín kiválasztás (rendezvényház), a dizájn, az apró részletek, az ételek (svédasztalos ebéd, ahol az idősebb rokonok, az öreg nénik-bácsik azt sem tudják, hogyan kell szedni a flancos ételekből), felszalagozott autókonvojjal megyünk mindenhová, az egész esküvő megkomponált, és szorosan beosztott forgatókönyve stb. A lakodalom előtti készülődésről nem is beszélve, az idegeskedés, stressz és az anyagiak osztása-szorzása kissé megviselte az örömanyák-apák és a leendő ifjúpár idegrendszerét.
De az igazi érték a lagzikban régen is és ma is, és a jövőben is a nagycsalád, a baráti társaságok együtt ünneplése, találkozás a távol élő, rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel, a közösen eltöltött sok-sok óra beszélgetésekkel, evéssel, ivással és igazi mulatozással. Na, ilyen „Engedd el a hajadat!” lagziban az idén nyáron kétszer is volt részem.
Gyerekként visszaemlékszem a régi falusi házakban, majd sátrakban lévő lakodalmakra, amelyeknek kissé más volt a hangulata. A készülődések, a hétvégente megszervezett csigacsinálások (házi csigatészta készítés), a menyasszonyi ruhakészítés, próbálások, disznóölés, tyúkpucolás, káposztatöltés, a több napos süteményezések, amelyen az egész nagycsalád részt vett. Az én lagzimat is egy egyhetes készülődés előzött meg.
A mai modern lakodalmi készülődés itt nálunk talán még megőrzött néhány részletet, de a rendezvényszervezés profizmusa már itt falun is megmutatkozik. A helyszín kiválasztás (rendezvényház), a dizájn, az apró részletek, az ételek (svédasztalos ebéd, ahol az idősebb rokonok, az öreg nénik-bácsik azt sem tudják, hogyan kell szedni a flancos ételekből), felszalagozott autókonvojjal megyünk mindenhová, az egész esküvő megkomponált, és szorosan beosztott forgatókönyve stb. A lakodalom előtti készülődésről nem is beszélve, az idegeskedés, stressz és az anyagiak osztása-szorzása kissé megviselte az örömanyák-apák és a leendő ifjúpár idegrendszerét.
De az igazi érték a lagzikban régen is és ma is, és a jövőben is a nagycsalád, a baráti társaságok együtt ünneplése, találkozás a távol élő, rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel, a közösen eltöltött sok-sok óra beszélgetésekkel, evéssel, ivással és igazi mulatozással. Na, ilyen „Engedd el a hajadat!” lagziban az idén nyáron kétszer is volt részem.
Ajándék: Egy zsák takarmánytáp... :) |
Menyecsketánc |
A
mai, vasárnapi nap csak alvással telt, mert a lakodalmak velejárója ez a
tisztulási folyamat, ami sok-sok vízivással, és pihenéssel jár, és én igen nehezen
regenerálódok egy-egy átmulatott éjszaka után (pedig én alkoholt nem is
fogyasztottam, mert sofőri feladatot vállaltam, ugyanis a falusi lagzikat ma már rendezvényházakban tartják, ami olyan férőhellyel, ami egy ilyen lagzihoz szükséges - 3-400 főre, a legtöbbször a közeli városban van, ahonnan hajnalban még haza kell jutni valahogyan.)
Még most is bennem van a
mulatós hangulat, amiből egy kis ízelítőt mutatók a Janika által húzott talpalávaló linkjén. Külön ajánlom a pasik
figyelmébe azt a pasi-táncot , amikor az „ex vőlegényt”,
azaz az új embert táncoltatják a haverok.
(A videó felvételek nem ezeken a lagzikon
készültek.)
Fotó: BorsiStúdió