2013. február 26., kedd

Babzsákfotel gyerekeknek-gyerekekkel

Akinek van gyereke, az tudja, hogy mennyire kedvelik a babzsákfoteles kényelmet. De nemcsak a gyerekek, a fiatalok kedvenc ülőalkalmatossága is. Nálunk az ifiklubban is nagy sláger, mert igazán fiatalosan el lehet nyúlni rajta úgy, ahogy az a korosztálynak a legkellemesebb. Lazán fetrengve.
Egyébként Én még középkorúan is szeretek benne tanyázni.
De visszatérve a gyerekekhez, otthon is könnyen elkészíthető egy-egy kisméretű zsákfotel és külön érték, ha a készítésbe bevonjuk a gyerekeket is. Hogy hogyan?
  • Ha még nem ismerik ezt a foteltípust, akkor fotókat nézegethettek együtt a neten, és ha látják a gyerekek is, hogy milyen kényelmes, és jókedvűen fetrengnek benne más gyerekek, akkor ők is kedvet kapnak ahhoz, hogy nekik is legyen.
  • Együtt megtervezhetitek, kiválaszthatjátok az anyagot, ezzel formálhatod az ízlését, elmagyarázhatod, hogy hogyan illenek össze a különböző színek és minták (szerinted), aztán ő is jöhet a maga kis ötleteivel, elképzeléseivel. Adj teret az ötleteinek. Még ha nem is passzol a Tieddel, fogadd el már most, hogy a Te gyereked is egy önálló személyiség, akinek vannak egyéni ötletei. És az a nagyon jó, ha vannak, és Te engeded, hogy legyen neki. Ez FONTOS a gyereknevelésben.
  • Ha új anyagot vásároltok, elmehettek együtt a méteráru boltba, és részt vehet az anyagok lemérésében, tapasztalatot szerezhet a gyereked a méteráruk sokféleségéről, főleg, ha közben kommentálod, hogy mi micsoda, mire jó, miért vannak úgy az anyagok, ahogy vannak stb.
  • Magyarázd el neki az elkészítés menetét, és hagyd, hogy segíthessen azon a szinten, amilyen szinten van a gyereked. Ha ismeri a számokat, akkor a szabásnál, a mérőszalagot használhatja, megmondhatja, melyik számnál vágd el az anyagot. Ha ügyes a keze, a gombostűzésnél, vagy a gyöngytöltésnél is segédkezhet.
  • Hagyd, hogy érezze, hogy fontos a segítsége. Kérdezd meg többször, szerinted mi legyen a következő lépés. Hagy gondolkodjon, emlékezzen vissza a készítés menetére, hagy fejlődjön a kis memóriája. És lehet, hogy egy új kis ötlet is előbukkan majd belőle. Inspiráld! Fejleszd a gyerekedet!
A lényeg, hogy együtt készüljön a kiválasztástól a kész fotel kipróbálásáig. Sok-sok türelemmel és élvezettel készítsétek, és ez rajtad múlik. Te vagy a "kapitány", Te teheted igazán értékessé a gyerekeiddel töltött időt. Meglásd, ez az élmény sok-sok év múlva is visszaköszön majd, mert a gyerekek ezekre a közös tevékenységekre emlékeznek vissza legjobban. Ezek a legjobb módszerek a fejlesztésre.



Mi kell hozzá?

  • semleges színű angin, vagy vastag vászonanyag (ez lesz a belső huzat)
  • színes vászon, amilyen éppen tetszik a gyereknek, vagy passzol a szoba színéhez: lehet pamutvászon, vízálló anyag, kordbársony, szarvasbőrhatású huzat (ez lesz a külső huzat)
  • habosított polisztirol gyöngy (töltőanyag)
  • cipzár (30-40 cm-es) a külső huzatra, hogy levehető mosható legyen, mert néha ki is kell mosni 

Elkészítése:
Az egyszerű minta alapján szabjuk ki a belső és külső huzatokat (a külsőre ráhagyhatunk 1-2 cm-rel többet). Ennél a szabásmintánál az arányok a fontosak, mert a gyerek méretének megfelelő nagyságúra kell szabni (a kör átmérője lehet 60-70-80 cm-es, vagy több is). 
Gombostűzzük össze, gondosan ügyelve a megfelelő illesztésére, majd varrjuk össze. A külső huzat alsó részére illesszük be a cipzárt.
Töltsük meg az elkészített belső huzatot 3/4 részig a habosított polisztirol gyönggyel, majd varrjuk össze és húzzuk rá a színes, külső huzatot a cipzár nyílásán. A két huzatra belsejére 1-2 helyen célszerű nagyobb méretű patentot varrni, hogy ne csúszkáljon el egymáson a két huzat. Persze értelem szerűen a belső huzat külső oldalára, a külső huzat belső oldalára. Ez egyébként el is hagyható.
Rázzuk össze alaposan az így elkészült zsákfotelt, hogy a külső és a belső huzatok megfelelően egymáshoz igazodjanak és kezdődhet a hempizés.

Élvezni fogják a gyerekek.

Egy másik fajta szabásminta és elkészítési mód Diusdb blogából.

3 megjegyzés:

  1. Nálunk kettő is van az albérletben (az egyiket még 18 éves koromban vettem, azóta is imádom, sokkal jobban, mint az "igazi" foteleket, a másikat anyukám varrta, de a húgomnak nem igazán jött be, úgyhogy az is itt kötött ki), dekoratív is, kényelmes is, és tényleg nem olyan nehéz házilag összerakni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor élő példa vagy rá, hogy felnőtteknek is tuti jó! És micsoda élmény gyerekként együtt készíteni anyuval!

      Törlés
  2. Vásároljon velünk a babzsákfotel gyerekeknek-t! Itt, a Bean-szigeten, egy kétirányú puffert kínálunk, az egyik lágyan süllyesztett fejjel és kartámaszokkal, a másik kemény hengeres üléssel rendelkezik.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...