Gyors hétvégi édességként gyakran készítek somlói galuskát, a család egyik nagy kedvence.
Praktikus, mert:
- Elő lehet hozzá készülni (megsütni a piskótalapokat előző nap, összedarabolni a dióbelet - neylon zacskóba teszem és kloffolóval töröm össze, de most készen vett szeletelt maradék mandulát használtam fel, ami a karácsonyi süteményezésből maradt).
- Nem kell figyelni arra, hogy jól sikerüljön minden, például nem baj, ha a piskóták összeesnek, mert akkor egymásra rakva készítem (lásd a fotókon), vagy nem baj, ha a pudingos krém kissé folyós lesz, és nem áll meg, mert az egészet egy tálban állítom össze, abból pedig nem tud kifolyni :)
- Gyorsan össze lehet állítani, csak pakolni kell egymásra a rétegeket.
- Egyszerű alapanyagok kellenek hozzá, olyanok, amelyek alapból meg vannak egy működő háztartásban.
- Gyors a tálalása, csak kanállal kell halmokat rakni egy kis tányérba, nem kell figyelni a szeletelésre (a gyerekekre is rábízhatjuk egy kis önállóságra nevelés címen, egyébként imádják az önállóan elvégezhető feladatokat, főleg, ha dicséretet kapnak érte).
- A tetejére nyomott tejszínhabbal, csoki szósszal el lehet tüntetni az esetlegesen nem gusztára sikerült folyós krémet is, vagy a kicsit eláztatott, de annál finomabb piskótát.
- Mindenki tudja kezelni, kiszolgálják magukat a család férfiúi is, rájárnak egész hétvégén, még éjszaka is :)
Gyors elkészítés, ahogy Én csinálom
(2 tálnyi adag, mert a felnőtt gyerekek és a férj is sokat esznek hétvégén)
- Piskótalapok: 16 tojásból, fele sima, fele kakaós, így 2 lap lesz, amit egymásra csúsztatva használok.
- Vaníliás pudingfőzés 3 csomagból 1.2 liter tejjel, cukorral (barna cukrot használok) pudingot főzök, majd kihűlés után 2 dl felvert tejszínnel összeturmixolom. Így jó krémes állagú lesz.
- Szirup: fél liter víz, 2 evőkanál cukorral felforralva, utána bele fél citrom leve (Olimpos citromlé is megteszi, ha nincs otthon citrom), rumaroma és a megmosott mazsolát ebben a szirupban áztatom be fél órára, amíg lehűl az egész.
- Darabolt dió, vagy mandula és kakaópor szükséges még hozzá.
Összeállítás:
- Egy jól használható tál aljára fél cm-nyi pudingos krémet teszek.
- Csíkokra vágott dupla (sima-kakaós) piskótát olyan darabokra tépkedem, amekkorát a tál szélessége igényel, és végig rakom a krémen.
- Rászórom a mazsolát, diót (mandulát) és meglocsolom a sziruppal a piskótacsíkokat (ezt kanállal lehet jól csorgatni, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön).
- Újra pudingos krém, újra piskóta sor, újra mazsola-dió és újra szirup. Amíg a tál tele nem lesz. Nekem 2 sor fér el egy tálban, és két tállal csinálok ebből a mennyiségből egyszerre.
- A tetejére pudingos krém, diódarabok és jól megszórom cukrozott kakaóporral, ami szépen el is olvad a tetején, és olyan lesz, mintha csokival öntöttem volna le. De a sima kakaópor is jó, csak mi így jobban szeretjük.
- Lefolpackolva a hűtőben áll 3-4 órát és már kezdődhet a kiszedés. Persze jó, ha egy éjszakát pihen, de nálunk nem bírnak ennyit várni, pedig úgy sokkal finomabb.
- Tejszínhabbal, csokiöntettel még finomabb, de ha nincs otthon, anélkül is remek édesség.
Csináltam már úgy is, hogy összesen 8 tojásból piskóta, fele bele a tepsibe, a másik feléhez kakaót adtam és rácsorgattam a sima tetejére, összekevertem kicsit egy kanállal és olyan kakaós márványos lett. Így sütöttem ki egy lapban, és így csíkoztam fel a tálmérethez igazítva. Így is nagyon finom és senki nem kritizálja majd evés közben, hogy ez miért ilyen márványos. Sőt! Még egy kicsit kreatívos is :)
Örülök, hogy megosztottad ezt a receptet. Teljesen más megvilágításba került a somló - amit amúgy nagyon szeretek -, mint amit eddig hallottam róla. Akárhányszor elhatároztam, hogy készítek, valaki mindig előállt egy "rémtörténettel", hogy milyen macerás. De most már semmi sem állhat közém, a konyha és a somlói közé! :)
VálaszTörlésEngem a sütikészítésben mindig az egyszerűen elkészíthetőség és a finomság motivál. Még vendégfogadásnál sem törekszem igazán a kinézetre, mert az ízek mindent visznek. Ezzel a recepttel sok-sok éve sikerem van, a családi nagy összejövetelekhez is gyakran viszek egy tállal, mindenki kedvence.
TörlésBiztos vagyok benne, hogy Te is sikert aratsz majd vele :)