2012. december 2., vasárnap

Téli ágyas, mint gasztroajándék

A kép nem saját fotó
Tuti karácsonyi ajándék pasik számára a helyi házipálinka (szilva, alma, vegyes), aminek az ízét lehet fokozni különböző trükkökkel. A legkedveltebb az ágyas és a mézes pálinka, amiből nem csak karácsonyi, hanem egyéb napokra is szívesen készítek ajándékot (szülinap, baráti összejövetelre a házigazdának, rokonlátogatás stb.).
Tavaly találtam rá egy jó gasztroajándékos receptre, amiből azóta több liter ágyaspálinkát is készítettem az év folyamán, főleg aszalt szilvából.

Tulajdonképpen az igazi ágyasoknak legalább 3 hónapig kell állni a gyümölcságyon, de ez a recept már 3 hét után is finommá teszi a páleszt, úgyhogy karácsonyig még éppen belefér elkészíteni.

Fontos még az aszalt gyümölcs minősége, mert a bevásárlóközpontokban kapható aszalt gyümölcsök legtöbbször vegyi eljárással készülnek, így ez rontja a pálinka ízét. Az igazi a valódi aszalással, azaz szárítással készült gyümölcs.

„Téli varázs" ágyas pálinka
Az „ágyat" úgy készítem, hogy egy 2 literes befőttes üvegbe aszalt szilvát (lehet hozzá mazsolát is tenni), szegfűszeget és egész fahéjat teszek, majd rákanalazok 3-4 evőkanál  (ízlés szerinti lehet több és kevesebb is) mézet. Erre az ágyra öntöm a pálinkát, és lezárom az üveget. Néhány hétig érlelődni hagyom, és minden nap megrázogatom egy kicsit az üveget, úgyhogy célszerű szem előtt tartani, nehogy megfeledkezzünk róla. Először szép sárgás lesz a színe, de ahogy telik az idő, egyre sötétebbé válik. 
Néhány hét után szép formájú, kiürült félliteres italos üvegekbe (ezeket gyűjtögetni szoktam), vagy vásárolt dekoratív üvegekbe áttöltöm úgy, hogy néhány gyümölcsöt az üvegek aljára teszek. 
Meg lehet enni a pálesszal átitatott gyümölcsöket is belőle, csak óvatosan vele, mert nagyon ütős.
Készíthetjük más aszalt gyümölccsel is: körte, barack, datolya-fügekombinációt is sokan ajánlják, de nekem ez vált be.

„Téli védőital" ágyas pálinka
Extra durva! "Félalkoholistáknak"! 
1 liter alma, szilva, vegyes pálinkába 2-4 db erős pirospaprikát, és 6-8 gerezd megtisztított fokhagymát teszünk. Ugyanúgy napokig-hetekig érleljük, naponta megrázogatva. Brutális !!!

Az elkészült italokat fél literes üvegekbe töltöm, az üveget pedig kreatívan fel lehet öltöztetni, így  igazán egyedi gasztroajándék lesz belőle, és nagyon népszerű!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...