A kép nem saját fotó |
Tuti karácsonyi ajándék pasik számára a helyi házipálinka (szilva, alma, vegyes), aminek az ízét lehet fokozni különböző trükkökkel. A legkedveltebb az ágyas és a mézes pálinka, amiből nem csak karácsonyi, hanem egyéb napokra is szívesen készítek ajándékot (szülinap, baráti összejövetelre a házigazdának, rokonlátogatás stb.).
Tavaly találtam rá egy jó gasztroajándékos receptre, amiből azóta több liter ágyaspálinkát is készítettem az év folyamán, főleg aszalt szilvából.
Tulajdonképpen az igazi ágyasoknak legalább 3 hónapig kell állni a gyümölcságyon, de ez a recept már 3 hét után is finommá teszi a páleszt, úgyhogy karácsonyig még éppen belefér elkészíteni.
Fontos még az aszalt gyümölcs minősége, mert a bevásárlóközpontokban kapható aszalt gyümölcsök legtöbbször vegyi eljárással készülnek, így ez rontja a pálinka ízét. Az igazi a valódi aszalással, azaz szárítással készült gyümölcs.
„Téli varázs" ágyas pálinka
Az „ágyat" úgy készítem, hogy egy 2 literes
befőttes üvegbe aszalt szilvát (lehet hozzá mazsolát is tenni), szegfűszeget és egész fahéjat
teszek, majd rákanalazok 3-4 evőkanál (ízlés szerinti lehet több és kevesebb is) mézet. Erre az
ágyra öntöm a pálinkát, és lezárom az üveget. Néhány hétig érlelődni
hagyom, és minden nap megrázogatom egy kicsit az üveget, úgyhogy célszerű szem előtt tartani, nehogy megfeledkezzünk róla. Először szép
sárgás lesz a színe, de ahogy telik az idő, egyre sötétebbé válik.
Néhány hét után szép formájú, kiürült félliteres italos üvegekbe (ezeket gyűjtögetni szoktam), vagy vásárolt dekoratív üvegekbe áttöltöm úgy, hogy néhány gyümölcsöt az üvegek aljára teszek.
Meg lehet enni a pálesszal
átitatott gyümölcsöket is belőle, csak óvatosan vele,
mert nagyon ütős.
Készíthetjük más aszalt gyümölccsel is: körte, barack, datolya-fügekombinációt is sokan ajánlják, de nekem ez vált be.
Készíthetjük más aszalt gyümölccsel is: körte, barack, datolya-fügekombinációt is sokan ajánlják, de nekem ez vált be.
„Téli védőital" ágyas pálinka
Extra durva! "Félalkoholistáknak"!
1 liter alma, szilva, vegyes pálinkába 2-4 db erős pirospaprikát, és 6-8 gerezd megtisztított fokhagymát
teszünk. Ugyanúgy napokig-hetekig érleljük,
naponta megrázogatva. Brutális !!!
Az elkészült italokat fél literes üvegekbe töltöm, az üveget pedig kreatívan fel lehet öltöztetni, így igazán egyedi gasztroajándék lesz belőle, és nagyon népszerű!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése