2013. április 14., vasárnap

Zöldséges batyu vegáknak is


Ha váratlanul vendégek jelentkeznek be, vagy csak gyorsan akarsz valami harapnivalót az asztalra, akkor próbáld ki ezt a leveles tésztából készült batyus verziót.
A SPAR -ban veszem az előhűtött levestésztát (370 Ft), amiből mindig tartalékolok otthon egy-kettőt, mert ilyenkor nagy hasznát veszem, és ez a tészta nekem nagyon bevált. 
Használat előtt negyedórával kell kivenni a hűtőből, és ekkor kapcsolom be a sütőt is 180 fokra állítva. Amíg a tészta igazodik a szobahőmérséklethez és a sütő is felmelegszik, addig elkészítem a tölteléket, ami bármi lehet.
Most összeszedtem az összes maradék anyagot a hűtőből, és a legnagyobb lyukú reszelőn lereszeltem mindent: gomba, 1 kissé fonnyadt cukkini, a heti görög salátából kimaradt fetasajt, és egy fej hagyma az ízvilág fokozása miatt. 
Ez, amolyan vegás kajának is beillik, de maradék sonka, szalámi, kolbászdarabok is mehetnek bele, ha az jobban nyerő.


Elkészítés
  1. A tésztát, ami már sütőpapíron feltekerve van a csomagban, kitekerem, és felvágom: 3X4 darab batyurészre.
  2. A tölteléket már említettem, hogy mindent lereszelve összekeverem. Most nem tettem bele semmilyen fűszert és sót sem, mert a fetasajt az eléggé sós. Így is finom lett, de fűszerezhető a töltelék bármivel, amit szeretsz.
  3. Belerakom a tölteléket és felhajtogatom a széleit. A tészta nyúlik egy kicsit, úgyhogy nyugodtan lehet húzni a sarkokat, hogy egymásra érjenek.
  4. A tepsire új sütőpapírt teszek, nem a boltit használom, rárakom a batyukat, felvert tojással megkenem a tetejét, hogy szép színe legyen a sütésnél és mehet a sütőbe.
  5. Légkeveréses funkcióval,  180 fokon 18-20 perc alatt kész. Ha a sütődön nincs ilyen funkció, akkor csak figyelni kell, hogy mikor pirul meg a batyucskák teteje, és ha már tetsző a színe, akkor kész. Nem lehet elrontani :)
A tészta puha, omlós, az elkészítésnél nem ragad, odanyúlik, ahová akarom, semmi gond nincs vele, 35-40 perc alatt elkészülök vele (amiből 20 perc a sütés), a végeredmény pedig nagy siker.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vendégvárásra, kirándulásra, vagy a továbbtanuló gyerekeknek visszavitelre, édesen és sósan, bármilyen töltelékkel nagyszerű. 

Mindenképpen próbáld ki egyszer! Garantálom, hogy a kedvenceid közé fog kerülni :)





2 megjegyzés:

  1. Jaj, de kis guszták, szerintem megmutatom a receptet a páromnak, nálunk ő a konyhatündér :-) (vagyis konyhakatona, vagy mi...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy konyhakatonának is gyerekjáték elkészíteni. Biztosan sikerélménye lesz :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...