2013. június 9., vasárnap

A kezelés - filmajánló



Igaz történetet dolgoz fel a film, amiben egy járványos gyermekbénulásban szenvedő, 41 évet vastüdőben leélő, testi fogyatékos férfi szexuális problémája kap kiemelt szerepet. Mint a legtöbb fogyatékkal élőkről szóló film, ez is azt mutatja meg, hogy a megfelelő, leginkább pozitív hozzáállással, az élet minden területén meg lehet találni az örömöt adó helyzeteket.
Mark O’Brien (Jonh Hawkes) tisztában van fogyatékos helyzetével, és ehhez mérten igazán aktív életet él. De 36 évesen, a valós emberi érzések kielégítetlenségétől motiválva, egy szerelmi kudarc után úgy dönt, hogy egy szexterapeutától kér segítséget a szexuális problémái megoldására, Cherylig (Helen Hunt) személyében.
 
A szexualitás mellett erősen jelen van a filmben a vallás is, amit egy rendkívül szimpatikusan gondolkodó pap testesít meg (William H. Macy), bíztatva Markot a terápiára, és akinek Mark folyamatosan beszámol a terápia fejleményeiről.
A terapeuta segítségével Mark átéli élete első szexuális élményét, megtanulja a testtudat-erősítő gyakorlatokat, és némi érzelmi kapcsolódás is kialakul közöttük, de a terapeuta rövidre zárja a dolgot és kilép Mark életéből. Ezután Marknak sikerül egy új párkapcsolatot kialakítani, ami 5 évig, egészen a haláláig tartott.

Nem tartoznak a kedvenceim közé a fogyatékosok életének részleteit  megjelenítő filmek, valahogy taszít a fogyatékosság látványa, rossz érzéseim vannak emiatt. De ezeknek a filmeknek a mondanivalója sokkal nagyobb értékű számomra, mint a rossz érzésem. 

Ebben a filmben most ezek a mondanivalók erősödtek fel bennem: új lehetőségek felfedezése, kitartó keresés és megvalósítás, teljesebb élet élésére törekvés és ezért tenni akarás, fogyatékosan is erős lehet az ember, mert az erőnk belül van.

2 megjegyzés:

  1. Még nem is hallottam a filmről, de utánajárok. Köszönöm az ajánlót! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes rászánni azt a másfél órát, érdekes történet. Különösen az, hogy egy ilyen szexterapeuta hogyan is végzi a munkáját. Nem is tudtam, hogy van ilyen szakma is.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...